Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első becslések szerint nagy mennyiségű palagázt találtak Kína középső részén. Az új készletek a kelet-ázsiai ország mind növekvő importkényszerén enyhíthetnek.

A Kínai Nemzeti Olajtársaság (CNPC) és a Royal Dutch Shell együttműködésében a közép-keleti Szecsuán (Sichuan) tartományban feltárt készletek pontos nagyságát egyelőre nem lehet tudni, és a kitermelés részleteiről is folyik az egyeztetés - közölte a CNPC szóvivője. Az utóbbi nem lesz egyszerű, Kína geológiai adottságai miatt a kitermelés stabilizálásához és mennyiségének növeléséhez új technológiára lesz szükség - mondta Csou Csi-ping (Zhou Jiping) a CNPC alelnöke. A helyzetet bonyolítja, hogy egyes lelőhelyek sűrűn lakott területek alatt valószínűsíthetőek.

A felfedezés azért jelentős, mert az újabb gázforrás fontos szerepet játszhat az ország energiafüggőségének csökkentésében, az import mérséklésében. Kína gázkitermelése 2015-re éves szinten 150 milliárd köbméterre emelkedik majd, a nem hagyományos gázforrások, mint amilyen a palagáz is, ehhez mintegy harmadrészt járulhatnak hozzá.

Az amerikai energiainformációs hivatal 36 ezer milliárd köbméterre teszi a kínai palagázkészleteket, vagyis a kelet-ázsiai ország rendelkezik a legnagyobb készletekkel a világon. Az Egyesült Államok készlete 23,4 ezer milliárd köbmétert tesz ki.