Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év első nyolc hónapjában 51 millió tonna áru érkezett a romániai kikötőkbe vagy indult útnak onnan - vette át a Maszol a Ziarul Financiar gazdasági napilap hírét. A tengeri kikötőket igazgató országos hatóság (CNAPM) beszámolója szerint ez jóval nagyobb a tavalyi mennyiségnél, amihez nagyban hozzájárult az Ukrajnában dúló háború.

„A tavalyi év azonos időszakában 45 millió tonna volt a forgalom, amiből 16,2 millió tonnát a gabona tett ki. Az első nyolc hónapban 13 százalékkal nőtt a forgalom, amiből arra lehet következtetni, hogy az idei áruforgalom elérheti a 70 millió tonnát, ez pedig új rekordot jelentene a romániai tengeri kikötők számára” – mondta Florin Vizan, a CNAPM vezérigazgatója.

A kikötőkön áthaladó árumennyiség 33,3 százalékát a gabona adta, 12,5 százalékát nyersolaj, 9-9 százalékát kőolajipari termékek és vasérc, 5,8 százalékát pedig műtrágya.

Kelet felől jön az áru

Az árumennyiség 10 százaléka Ukrajnából és a Moldvai Köztársaságból érkezett a romániai kikötőkbe. Ez 5,1 millió tonnát jelent, aminek a zöme, 3,7 millió tonna, gabona volt. Az ukrán gabona java időközben tovább is ment harmadik országokba, mintegy 300 ezer tonna pedig még silókban vár arra, hogy behajózzák.

„A konstancai kikötő nagy mennyiségű gabonát képes fogadni, a tavalyi forgalom 25 millió tonna volt, ami rekordnak számít” – mondja Florin Vizan. Ennek ellenére, idén ismételten torlódások alakultak ki a kikötőben a nagy mennyiségben érkező ukrán gabona miatt. A betakarítási időszakban egy átlagos napon a konstancai kikötőben 1800 gabonát szállító teherautó fordul meg. 2022 első hét hónapjában 17 millió tonna gabona érkezett a fekete-tengeri kikötőbe.