Decemberben a lengyel ipar termelése éves összevetésben 5,4 százalékkal csökkent, az előző havinál pedig 1,9 százalékkal volt kisebb az Eurostat számításai szerint - a varsói központi statisztikai hivatal (GUS) szerint viszont a tavalyinál év/év alapon 10,6 százalékkal alacsonyabb volt az ipar teljesítménye. Akármelyik számot is fogadjuk el, Lengyelország a legnagyobb visszaesést elszenvedők közé tartozik az Európai Unióban. Ráadásul nem egyszeri jelenségről van szó: a lengyel gazdasági minisztérium elemzői arra számítanak, hogy januárban - bár csak a decemberi harmadával - ismét csökken 3,5 százalékkal az ipar termelése.

A jelek szerint egyértelmű, hogy a recesszió, amelynek első hullámát az unióban egyedül Lengyelországnak sikerült elkerülnie, mégis utolérte az országot: a munkanélküliség 14,2 százalékos rátával hat éves csúcsra emelkedett. A leépítések a pénzintézeteknél kezdődtek, majd jött a FIAT részleges kivonulása, és a Gazeta Wyborcza szerint már valóságos lavina keletkezett, a nagyvállalatok sorra jelentik be a tömeges elbocsátásokat. A távközlési óriás, a TP SA 1700, a vezető biztosító társaság, a PZU 650, a LOT légitársaság 700 embert küld el, és leépít az összes nagy bank: a Raiffeisen Polbank, a BPH, a Citi Handlowy, a BNP Paribas, a Nordea és a BGZ.

A vezető lengyel napilap szakírója úgy véli, a gazdaságban az idei lesz húsz éve a legrosszabb, a bruttó hazai termék is csak 1,8 százalékkal fog nőni. Vagyis recesszióról szó sincs, de romlik a helyzet. A munkanélküliség szintje a következő hónapokban átlépheti a 15 százalékot.