Az Ebola ellen kifejlesztett gyógyszerek hiányosságaira, illetve a velük kapcsolatos súlyos etikai kérdésekre is ráirányítja a figyelmet Miguel Pajares halála - derül ki a Washington Times cikkéből. A 75 éves misszionárius kedden délelőtt hunyt el Madridban, miután néhány napja kimentették Libériából, ahol megfertőződött az 55 százalékban halált okozó Ebola-vírussal.

Mióta megérkezett Európába, az eddig csak majmokon tesztelt Zmapp gyógyszerrel kezelték, ám hiába. Ő volt az első európai, akinél megpróbálkoztak ezzel a szerrel. Erre az a spanyol egészségügyi rendelkezés adott lehetőséget, amely szerint fel lehet használni forgalmazási engedély nélküli gyógyszereket abban az esetben, amikor a páciens élete végveszélyben van - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium közleményéből.

A Zmappot minden bizonnyal sikeresen használták két amerikai misszionárius esetén, akik közül az egyik internetes üzenetben értesítette az érdeklődőket, hogy erősebbnek érzi magát a kezelés nyomán. A spanyolországi eset azonban rámutat a kísérleti stádiumban lévő orvosság alkalmazásának nehézségeire.

A feketék maradtak

Pajarest és a 65 éves Juliana Bonoha Bohe nővért, aki az első vizsgálat szerint nem kapta el az Ebolát, ám biztonsági okokból izolált szobában helyezték el a madridi kórházban, úgy mentették ki Libériából, hogy két társukat ott hagyták. A velük együtt szolgáló két fekete nővér elkapta a betegséget, és a katolikus misszió, amelyben részt vettek, azt szerette volna, ha őket is Európában próbálják meggyógyítani. Egyiküket azóta megölte az Ebola.

Libéria kap gyógyszert

Az Egészségügyi Világszervezetnek azzal a súlyos etikai kihívással kell szembe néznie, hogy az Ebola elleni kísérleti gyógyszerekből csak korlátozott mennyiség áll rendelkezésre. Ezért ha a járvány sújtotta nyugat-afrikai országok szeretnének kapni ezekből, akkor valamilyen módon dönteni kell a szűkös készlet elosztásáról. A szervezet etikai szakértőkkel konzultált a kérdésről, majd a rendkívüli helyzetre tekintettel jóváhagyta a kísérleti gyógyszert, amelynek például nem ismertek a mellékhatásai.

Libéria bejelentette, hogy az Egyesült Államok közvetítésével hivatalosan is kapcsolatba lép a Zmapp gyártójával, a Mapp Biopharmaceuticallal, hogy szerezzen a gyógyszerből. Az AFP ugyanakkor arról számolt be, hogy a cég közlése szerint a korábban Afrikába szállított orvosság kimerítette a teljes készletüket. A szert ingyen bocsátották az egészségügyi szervezetek rendelkezésére.