Robert Habec, Németország gazdasági minisztere, egyben miniszterelnök-helyettes csalódott amiatt, hogy az EU eddig nem tudott megállapodni az Oroszországból származó olaj importjának beszüntetéséről - adta hírül a Reuters a Zöldekhez tartózó politikai rádiónyilatkozatát. A berlini kormány ezért kész arra, hogy az intézkedést a végsőkig ellenző magyar kormány nélkül vezessék be az EU tagállamai.

Arról a lehetőségről beszélt, hogy az EU 26 tagállama dönt a bojkott mellett, kihagyva Magyarországot. Így ugyan nem EU-s importtilalomról lenne szó, hanem önálló országok lépéséről, de ettől még legalább olyan hatásos lenne a korlátozás, mintha az aprócska Magyarország is részt venne benne.

Habeck elárulta, hogy az EU-s vezetők még nem vetették fel ezt a lehetőséget. Miután a tárgyalásokat, egyeztetéseket az Európai Bizottság vezeti ezen múlik, hogy végül, mit lépnek a tagállamok. Ha a brüsszeli testület elnöke azt mondja, hogy megcsináljuk 26-an, Magyarország nélkül, akkor ez egy olyan út, amelyet Habeck támogatna - idézte a politikust az MTI.