Szergej Jeszenyin orosz költő kísértete arra figyelmezteti Amerikát, hogy súlyos katasztrófa érheti 2022-ben - idézte a Moscow Times egy paranormális jelenségekkel foglalkozó specialista megállapítását.

A költő 1922-ben ellátogatott az USA-ba, és azt hiszem, most arra akarja felhívni a figyelmet, hogy valami borzalmas dolog történhet Amerikában utazásának 100. évfordulóján - fejtegette sajtókonferenciáján Mihail Miller, aki a paranormális jelenségek szakértőjének tartja magát. Ezzel kapcsolatban megjelent könyvében olyan módszereket ajánl olvasói figyelmébe, amelyeket alkalmazva megváltoztathatják a jövőjüket.

A történet kiindulópontja a világhírű irodalmárnak emléket állító Jeszenyin Központ, amely Moszkva központjában található. A sajtótájékoztatót a múzeum vezetősége hívta össze, miután az egyik biztonsági őr még július közepén egy árnyékot figyelt meg a múzeumnak helyet adó épület előtt. Jeszenyin tragikus körülmények között halt meg 1925 végén, máig vitatják, hogy öngyilkosságot követett-e el vagy a sztálinista hatóságok ölették meg, és csupán megrendezték az öngyilkosságot ennek elleplezésére.

Mit bizonyít a videó?

A NSN rádióállomás székhelyén tartott tájékoztató alatt bemutattak egy videót, amelyen Olga Koroljova biztonsági őr figyeli az egyik biztonsági kamera képét, és megrémülve látja, hogy egy árny öt másodpercen keresztül áthalad a múzeum előtt, árnyékot vetve a földre. Egy szkeptikus videoújságíró szerint az árnyékot okozhatta a felvevő kamera lencséjére rakódott por is, ám arra már ő sem tud magyarázatot adni, hogy Koroljova miért hallott furcsa zajokat, például kopogást a falakon az elmúlt egy évben.

A hangok forrása nem lehetett a múzeum macskája, mert a Kátya névre hallgató cicus hangtalanul jár - állt beosztottja mellé Szvetlana Setrakova, az intézmény igazgatója. Emellett tájékoztatta a sajtó képviselőit arról is, hogy Jeszenyin kísértete korábban is megjelent már a múzeumban, és előre jelzett történelmi eseményeket.

Korábbi furcsaságok

A létesítményt eredetileg 1993-ban akarták megnyitni (végül 1995-ben nyílt meg), ám nem készültek el időben. Az igazgató asszony kedvenc Jeszenyin-portérja leesett a falról azon az éjszakán, amikor kigyulladt a parlament épülete. (A tűz az akkori elnök, Borisz Jelcin és a parlament konfliktusa nyomán keletkezett, miután a hadsereg megostromolta a törvényhozás épületét.)

Setrakova meglehetősen izgatottan érkezett a sajtótájékoztatóra és a Moscow Times újságírójának azt is elárulta, miért. Mint mondta, nem tudta éjszaka feltölteni a mobiltelefonját, így eleve késéssel indult, majd a rádióstúdiót keresve eltévedt. Úgy véli, ennek nem lehet más a magyarázata, mint hogy bizonyos erők meg akarták akadályozni, hogy megérkezzen az eseményre.