A feldolgozóipari BMI márciusban a vártnál kisebb mértékben 59 pontra emelkedett 59,3 pont helyett a februári 58,6 pontról.

A szolgáltatóipari BMI hat és fél éves csúcsot érte el a várakozásoknak megfelelő 60 pontos eredménnyel a februári 58,8 pont után.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával kalkulált kompozit BMI viszont kissé alacsonyabb lett a februárinál, 59,1 pontra csökkent 59,5 pontról, de így is a gazdasági teljesítmény növekedésének hat éve a második legnagyobb mértékű ütemét jelzi.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedési ütemét számszerűsíti, az 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodásét.

A kapacitáskihasználtság ellátási nehézségekből eredő csökkenése öt hónapja a legkisebbre mérsékelte ugyan a feldolgozóipari teljesítmény növekedési ütemét, a vállalatok az új megrendelések 2014 júniusa óta a legnagyobb mértékű beérkezéséről számoltak be. A szolgáltatóiparban közel három éve a legnagyobb mértékben nőttek az új megrendelések. A feldolgozóiparban és a szolgáltatóiparban együttesen 2014 szeptembere óta a legnagyobb mértékben nőttek az új megrendelések. Az üzleti hangulat az elmúlt hét évben ritkán tapasztalt magas szintre javult márciusban.

"A lendületes márciusi üzleti aktivitásnak köszönhetően 2014 óta a legjobb negyedévét tudhatja maga mögött az amerikai gazdaság" - foglalta össze az előzetes felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. "Az oltásoknak, a gazdasági nyitásnak és az 1,9 ezer milliárdos gazdaságösztönző csomagnak köszönhetően hat éve nem látott magas szintre nőtt a kereslet, ami több éves csúcsra emelte mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipari új megrendeléseket. A vállalatoknak nehezére esik lépést tartani a kereslet növekedésével, bár ez elsősorban a beszállítói láncban bekövetkezett fennakadásoknak tudható be. Következésképpen emelkedtek az árak mind a beszerzési, mind az eladási oldalon, a fogyasztói árak emelkedése pedig emiatt messze meghaladja a felmérés történetében valaha is tapasztalt mértéket" - mutatott rá.