A munkacsoport és Görögország küldöttsége szerdán Brüsszelben ült össze, hogy megpróbálja áthidalni a nézetkülönbségeket a görög reformjavaslatok ügyében. A Katimerini című liberális görög napilap csütörtökön azt írta, hogy Athénnak hat munkanapot adtak a nemzetközi hitelezők által elfogadható indítványok előterjesztésére.

Az Alekszisz Ciprasz vezette baloldali kormány március végén terjesztette a nemzetközi hitelezők - az Európai Uniót képviselő brüsszeli bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - elé 26 oldalas javaslatát annak reményében, hogy még húsvét előtt megállapodásra juthatnak.

A hitelezők megítélése szerint a görög kormány túl optimista bevételi előrejelzéseiben, ráadásul nem tett javaslatot olyan kulcsfontosságú területek esetében, mint a nyugdíj, a munkajogi szabályozás és a privatizáció. Bár Nikosz Teodorakisz görög pénzügyminiszter-helyettes kollégái értésére adta, hogy Görögország legkésőbb április 24-én kifut a pénzéből, a valamiféle likviditási segítségre vonatkozó kérése merev elutasításba ütközött.

Alekosz Flaburarisz, a kormányzati ügyek összehangolásáért felelős államminiszter csütörtökön a Mega görög televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, bízik abban, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek rigai tanácskozásán megállapodásra fognak jutni.

A Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormány részletes reformjavaslatait április végéig kell jóváhagynia az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a fizetésképtelenség által ismét veszélyeztetett országnak. A nemzetközi hitelezők április 17. és 19. között Washingtonban tartanak egyeztetést a görög helyzetről.

A súlyos likviditási gondokkal küzdő Ciprasz-kormány utasítást adott a pénzügyminisztériumnak, hogy fizesse ki a Nemzetközi Valutaalapnak a csütörtökön esedékes 450 millió eurós törlesztőrészletet. Egy névtelenül nyilatkozó pénzügyminisztériumi illetékes jelezte, hogy a görög nemzeti bank átutalta a pénzt, a megbízás az amerikai bankok nyitásának időpontjában, közép-európai idő szerint délután négy órakor aktiválódik.