Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak. Ehhez orvosi igazolás szükséges, valamint az első naptól a társadalombiztosító fizeti a szabadságot. Az Európában egyedüli intézkedéssel remélik, hogy véget vethetnek "a menstruációt övező csendnek és szégyenérzetnek" - írja az Euronews. 

"Attól függ, milyen munkát végzünk, mert ha sokat kell mozogni vagy állni, az nagyon kényelmetlen. Néha nem tudunk dolgozni, de nem kerülhetjük el, mert ez a nőket minden hónapban érinti. Sehogy sem kerülhetjük el. Fájdalomcsillapítókkal meg gyulladáscsökkentőkkel próbálunk túlélni, mert nincs más lehetőség. De ez nagyon jó ötlet, korábban is javasolhatták volna" - mondta a hírtévének egy spanyol nő.

A nök nagyjából 15 százaléka szenved bénító menstruációs fájdalomtól. A törvény azonban még a baloldali koalíciós kormányban is vitát váltott ki, hogy megbélyegzik vele a nőket. "Több, mint a népesség feléről van szó, kis lépésekkel haladunk. Ugyanez történt az anyasági szabadsággal, mert kritizálták, hogy nem alkalmazták miatta a nőket. Ha nem tesszük meg a kis lépéseket, akkor nem haladunk előre. Azt hiszem a társadalom és a törvények is fejlődnek" - nyilatkozta egy fiatal nő.

Az egyik spanyol szakszervezet szerint a törvény "indokolt", ha a nőt a menstruációs fájdalom akadályozza a munkavégzésben. Jelentős előrelépésnek nevezte, amellyel a spanyol kormány elismert egy olyan egészségügyi problémát, ami korábban "nem kapott elég figyelmet".