Hawaii napokon belül új korszakot kezd
Hawaii napokon belül új korszakot kezd

Hawaii napokon belül új korszakot kezd

Szeptember elsejével leáll a hawaii szigetcsoport utolsó szénerőműve. A Barbers Point azonban nem engedi szélnek a dolgozóit, hanem mindenkit új, tisztaenergiás technológiát használó területre helyeznek és képeznek át.
Szabó M. István, 2022. augusztus 28. Fotó: Getty Images

Noha a közvélemény részéről a visszajelzések továbbra is gyakran szkeptikusak, napokon belül leállítják a Barber Point erőművet, Hawaii utolsó, még működési engedéllyel rendelkező széntüzelésű áramtermelőjét. A 30 éves áramgyár Oahu államban található, és mintegy 300 ezer fogyasztó igényeit képes kiszolgálni, miközben évente másfél milliárd tonna szén-dioxidot eregetett a levegőbe. Illetve: ez már valójában múltidő, mivel augusztus 18-án a tényleges termelés leállt - írta meg a Cleantechnica

A Föld egyik legszebb területének tartott Hawaii minden szigetét rendkívüli mértékben veszélyezteti a tengerszint emelkedése, amit nagyrészt az üvegházhatású gázok számlájára lehet írni. Ezért is fontos, hogy a szigetcsoport politikusai is látható, számon kérhető védelmi, megelőzési ígéreteket tegyenek - és hajtsanak végre.

Be kell zárni

Hawaii nem ma kezdi el ezt a munkát - erről a folyamatról korábban a Napi.hu is beszámolt. A szénerőmű szempontjából azonban a lényeg, hogy a párizsi klímacsúcs évében 2015-ben fogadta el a kormány azt a jogszabálycsomagot, amely az ország zöldenergiára történő átállítását irányozta elő, s ezt 2020-ban egy olyan ütemterv törvénybe iktatása követte, melynek egyik sarkalatos tétele, hogy a Barbers Point szénerőművet be kell zárni. 

Akkor is be kell, ha ennek, az ország villamos energia ellátásában statisztikailag 13 százalékot magáénak tudó fosszilis erőműnek a lekapcsolása most majd az amúgy is magasnak számító áramárakat felfelé fogja lökni.

A Cleantechnika szerint érdemes tudni a hawaii energiamixről, hogy az áramtermelés nagy része az ukrán háború előtt elsősorban olajból, egyharmad részt orosz forrású olajból származott. Ez most nem lehetséges, és bár a közüzemi vállalatok más beszállítókat kerestek, és ez  az eleve drága szállítási költségeken felől további plusz felárat jelent.

A szigetállam jelenleg nem rendelkezik elegendő megújuló energiatermelő egységgel. Úgy számolják, hogy ez a helyzet 15 dolláros villanyszámla drágulást idéz majd elő. Az átlagfogyasztó 140-150 dollárt fizetett eddig az áramellátásért. 

Nem kell félni, jó lesz

A Barbers Point tulajdonosa, az AES évek óta dolgozik a szigeteken megújuló energiás projekteken, de ők is úgy számolnak, hogy a zöldeneergia térnyerése fokozatosan történik majd meg Hawaii-on. Ehhez jó referenciapontnak számít a naperőművel és akkumulátortárolóval megépített kombinált rendszerük, amely 2019 óta Kauai szigetét látja el zöldenergiával.

A Barbers Pointnak azonban az AES számára is van egy igazán jó tulajdonsága: ideális területté alakítható egy újabb megújulóenergia-központ számára. A hálózati csatlakozások adottak, a terület megtisztítása után pedig többféle elgondolásnak is tér nyílik. Egyelőre az biztos, hogy a szeptemberi leállás és kármentési munják után , 2023 januárjában megkezdhető a régi létesítmény bontása.

Az AES odafigyelt arra, hogy azt a mintegy 80 alkalmazottat, akik a szénerőmű bezárásával munka nélkül maradnának, továbbra is foglalkoztassa. Sokukat átképzésre küldik, hogy a megújuló energiához köthető állásokat be tudják majd tölteni a cégnél, de vannak olyanok is, akik más pozíciókra kaptak a cégtől ajánlatot. Steven Barnoski, az ügyvezető is új helyre költözik: az AES Indianában számít a tudására.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Hawaii napokon belül új korszakot kezd

Szeptember elsejével leáll a hawaii szigetcsoport utolsó szénerőműve. A Barbers Point azonban nem engedi szélnek a dolgozóit, hanem mindenkit új, tisztaenergiás technológiát használó...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.