Az EU döntése arról, hogy tagállamai megszüntetik az orosz szén importját évente négymilliárd euró bevételtől fosztja meg Vlagyimir Putyin orosz államfő rezsimjét, ám egyben azt jelenti, hogy például Csehországnak pótolnia kell a kieső behozatalt - írja a Radio Praha. René Neděla kereskedelmi miniszterhelyettes beszámolója szerint évi egymillió tonna Lengyelországon keresztül érkező orosz feketeszén importját kell pótolni.

Ezt az ország három széntüzelésű erőművében égették el. A pótlást két forrásból oldják meg: egyrészt Lengyelországgal tárgyalnak feketeszén behozataláról, másrészt hazai forrásra támaszkodnának. Roman Binder pénzügyminiszter-helyettes beszámolója szerint a kormány felkérte Csehország egyetlen szénbányászati cégét, az OKD-t, hogy elemezze az ország északkeleti részén lévő Karviná körzetében folytatott bányászkodás meghosszabbításának lehetőségét 2025-ig.

Roman Sikora a vállalat vezetője azzal válaszolt, hogy a jelentéssel júniusra elkészülhetnek. Azt rögtön jelezte, hogy csak akkor van esély a gazdaságos szénkitermelésre, ha legalább néhány évre garantált a kibányászott szén piaca. Az új kereslet híján ugyanis az OKD a csökkenő haszon miatt a szénbányászat leépítését tervezte. Az eddigi terv az volt, hogy 2023 második negyedévéig folytatják a kitermelést, idén 1,3 millió tonna, a jövő év első felében további 450 ezer tonna szenet akartak felszínre hozni.