Az Afrikából útra induló bevándorlók rendkívüli kockázatot vállalnak a tengeri átkeléssel, amely több ezer társuk halálát okozta, ám vannak olyanok is, akik északról délre utazzák át a fél világot - írta szenegáli riportjában a Bloomberg. Egyikük Ibrahima Sarr, aki közel egy évtizeden át élt Spanyolországban márkás termékek utánzatainak árusításából. Most teljesült élete álma: saját boltot nyitott a szenegáli fővárosban.

Itt azonban nem Made-in-China feliratú bizsut értékesít, hanem élelmiszereket, rizst, hagymát, krumplit és növényolajat. Mialatt elmondta a sztoriját a hírügynökség riporterének, hat nő tért be a helyiségbe az árakról érdeklődni. Afrikában egy gyerek, aki sikeresen eljut a fejlett világba, maga a beteljesült álom - mondta Sarr.

A család úgy gondolja, hogy neki köszönhetően minden gondjuk megoldódik. Bátorság és ambíció kell ahhoz, hogy a szerencsés kivándorló a hazatérésre adja a fejét - teszi hozzá. Azt viszont látni kell, hogy a zöldségessé vált kivándorló nem az üldöztetés elől menekült, hanem ambíciói hajtották Európába.

A kicsi szép

Szenegálból nézve a gazdasági kivándorlók "gazdaggá teszik" családjukat hazautalt pénzükkel, illetve befektetéseikkel. Ez alatt persze nem összeszerelő üzemeket kell érteni. Sarr beruházása abból állt, hogy kicserélte boltja padlóborítását felszerelt néhány ventilátort a plafonra és felvett egy embert: az egyik öccsét.

A migráció alapvető fontosságú az ország fejlődése szempontjából - mondja Jo-Lind Roberts, az International Organization for Migration (IOM) szervezet szenegáli irodájának vezetője. Elfogadott vélemény, hogy egyedül az európai kivándorlás teszi lehetővé, hogy valaki segítsen a családján. Erre vezethető vissza, hogy az Olaszországba érkező nyugat-afrikaiak többsége Szenegálból indult - derült ki az IOM adataiból.

Sok pénz

Az a pénz, amelyet a külföldön élő négymillió szenegáli hazaküld, a középosztályba emeli a családokat. Ez a forrás többet hozott az országnak, mint a közvetlen külföldi tőkebefektetések. A hivatalos adatok szerint a tíz évvel ezelőtti évi 633 millió dollárról 2014-re 1,4 milliárdra nőtt a hazautalások összege, ami a GDP 12 százaléka. Az igazi összeg, amely magában foglalja a borítékokban küldött, ismerősök által kézbesített pénzt is, a kormány becslése szerint elérheti a hárommilliárd dollárt.

Fekete Afrika összes államába a Világbank becslése szerint 33 milliárd dollár érkezett ezen az úton tavaly. Ez a pénz kritikus szerepet játszik a régió országainak finanszírozásában. Idetartozik Gambia, Libéria, Szomália és Nigéria - amelyeket két éven át az eddigi legsúlyosabb Ebola-járvány sújtott. Szenegál esetén növeli a hazautalások jelentőségét, hogy a 14 milliós ország fő exportcikke a munkanélküli fiatal férfi. Emellett látnak némi pénzt a halászatból, a mezőgazdaságból és a turizmusból is.

Jönni fognak

A GDP idén várhatóan 5,4 százalékkal nő, de ez nem gyengíti a kivándorlási hajlandóságot. Sőt erősíti azt, mert a középosztálybeli lét szimbólumai, az iPhone-ok, a táblagépek és más fogyasztási cikkek eljutnak az ország legtávolabbi pontjaira is. Ezzel egyidejűleg nagyon sokan hazatérnek. Különösen azok, akik jó lehetőségeket látnak hazájukban - derül ki a Migration Between Africa and Europe kutatási program adataiból.

A kemény európai életfeltételek és a család hiánya a legfőbb mozgatói a visszatelepülésnek. Az egyik példa Mouhamadou Sall, aki ikerlányai megszületése után indult szerencsét próbálni. Sokféle betanított munkát végzet spanyolországi tartózkodása alatt, miközben havi 200 eurót (62 ezer forint) utal haza az asszonynak.

Végül beszerzett néhány használt varrógépet, hazatért és vállalkozást indított. Elege lett abból, hogy csak Skype-on látja a lányait. Szerencsésnek tartja magát, hogy meg tudta venni a megélhetését biztosító gépeket, amire nem lett volna lehetősége, ha nem él hét éven át Európában. A környezetében sok reménytelenül munkanélküli ember él.

Kenőolaj a gazdaságnak

A kivándorlók pénze általában feleségekhez, anyákhoz kerül, akik élelmiszert vásárolnak a pénzből, kifizetik az gyerekek iskoláztatási költségeit vagy az egészségügyi kiadásaikat. Hozzájárulnak a városaikban a minaretek vagy a kórházak építéséhez - mondja egy külügyminisztériumi tisztviselő.

A kormány célja, hogy ebből a forrásból jusson közvetlen termelő beruházásokra, például agrártermelésre, állattartásra is. Emellett bátorítják a jó képzettséget szerzett szenegáliak hazatelepülését. Az utóbbihoz például számos támogatott hitelkonstrukciót kínálnak.