Földrengésszerű választási vereséget szenvedtek el a brit konzervatívok a Nagy-Britannia középnyugati részén lévő North Shropshire választási körzetben tartott időközi választáson, amelyet a párt képviselőjének lemondása miatt kellett tartani – írja a Bloomberg. A vidéki körzetet 1832-ben alakították ki, és azóta minden egyes választáson a toryk jelöltje nyerte a szavazást. A mandátumot a Liberális Demokraták hódították el, miután a konzervatív kormány körül egymást követik a botrányok – a legutóbbiban például kiderült, hogy tavaly karácsonykor a csoportos összejövetelek tilalma idején bulit tartottak a Donwning Streeten a kormány emberei.

Ennek a körzetnek a választóit ezt megelőzően 24 éven át Owen Paterson tory politikus képviselte a brit parlamentben, ám le kellett mondania, mert kiderült, hogy megsértette a képviselők anyagi támogatására vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat. Paterson Boris Johnson miniszterelnök támogatója volt, a kormányfő kész lett volna átszabni az szabályokat, hogy megvédje a lemondástól, ám saját pártja többi képviselője is szembe fordult vele ebben az ügyben.

Paterson a 2019. végi parlamenti választáson látványos, 23 ezer fős többséggel hozta a mandátumot, míg a helyén induló utódjelöltje, Neil Shastri-Hurst csak 12 ezret kapott. A Liberális Demokraták jelöltje, Helen Morgan közel 18 ezer szavazattal nyert, ami 34 százalékos ugrás a két évvel ezelőtti eredményéhez képest. Ez a második tory kudarc: a Lib Dem egy másik konzervatív bástyát is elhódított néhány hónapja egy időközi választáson, bár szakértők szerint ez a körzet az igazi trófea.

Jöhet egy kihívó

A parlament karácsonyi pihenője időt ad a miniszterelnöknek, hogy újraindítsa kormányzását, amely a sorozatos botrányok miatt romokban hever mindössze két évvel azután, hogy a toryk a vezetésével fényes győzelmet arattak a 2019-es parlamenti választáson. Egyelőre nincs jele annak, hogy valaki kihívást akarna intézni ellene a pártelnök-miniszterelnöki posztért, ám a Konzervatív Párt híres arról, hogy nem habozik saját vezetője ellen fordulni, ha úgy látja, hogy nem lehet vele nyerni a következő – ez esetben a 2024-ben esedékes – parlamenti választáson. Még a legendás Margaret Thatcher is pártválasztáson bukott meg 1990-ben 11 évi kormányzás után.