Szerdán találkozott négy európai ország képviselője Párizsban, hogy újra a normandiai formátum keretében vitassák meg hogyan tovább Ukrajnával. A formátum 2014-ben jött létre - tradicionálisan a négy ország vezetői közvetlen vettek részt azt egyeztetéseken - de erre 2019 decembere óta nem került sor.

A több mint 8 órás megbeszélésen francia részről Emmanuel Bonne elnöki tanácsadó, Jens Ploetner német diplomata, Andrij Jermak ukrán vezérkari főnök, és az orosz oldalról Dimitrij Kozak helyettes vezérkari főnök vett részt.

A találkozó után a Nyugat és Ukrajna érdekeit képviselő felek elmondták, nem volt könnyű az orosz féllel való egyeztetés, de végül a találkozót sikernek könyvelték el, hiszen mindenki nyitott volt a formátum folytatására. A felek előreláthatólag két héten belül újra találkoznak Berlinben, ahol a tervek szerint a négy ország külügyminiszterei fognak egyeztetni. Kozak szerint azonban, ha a legmagasabb szintre szeretnék emelni az egyeztetéseket, teljesülnie kell néhány feltételnek.

Mielőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó leülni Emmanuel Macron, Olaf Scholz, és az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij társaságában, azelőtt elengedhetetlen törvényes úton megszilárdítani a Donyec-medence speciális státuszát. Kozak szerint a következő találkozó alkalmával a helyi választások kereteinek kidolgozása lenne a téma, illetve az, hogy milyen fokú autonómiát kaphat a térség a jövőben.

Ezek igencsak kényes kérdések, az orosz és az ukrán fél gyakorlatilag egymásra mutogat, és 2021-ben ez okozta a formátum felfüggesztését is. Míg Oroszország szerint az ukránok félreértelmezik az eredeti minszki megállapodást, addig Ukrajna arra hívja fel a figyelmet, hogy az oroszok nem képesek magukat a tűzszüneti megállapodáshoz tartani.

Az EU szempontjából különösen előnyös volna ha magasabb szintre léphetnének az egyeztetések. Az ukrán elnök még a szerdai találkozó előtt azt nyilatkozta, minél hamarabb szeretnének a klasszikus normandiai formátum felállásához visszatérni. Kérdés, hogy Zelenszkíjnak szándékában van-e engedni, vagy az orosz feltételek ismeretében, tovább odázzák az államfők találkozóját.