Az EU-Monitornak nyilatkozó gazdaságért felelős uniós biztos, Paolo Gentilonit a magyar és lengyel helyreállítási terv kapcsán azt mondta: olyan ajánlást kell teljesíteni, amelyek érdemi reformokat foglalnak magukba az uniós pénzek védelmére és jogállammal összefüggő kérdésekben - olvasható a portálon.

Arra a kérdésre, hogy egészen pontosan mit kell tennie a magyar kormánynak a tárgyalások lezárásához, Gentiloni elmondta: a kérdésre a válasz a rendeletben van, de többet nem árult el arról, hogy Brüsszel milyen konkrét elvárásokat támasztott Magyarországgal szemben. Korábbi szavai arra utalnak viszont, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása és az Európai Bíróság határozatainak betartása mindenképpen alapfeltétel például a lengyel terv jóváhagyásáért.

A Portfolio keddi Budapest Economic Forum konferenciáján Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, hogy tartós vita látszik a kormány és a Bizottság között, így egyelőre a helyreállítási programunk jóváhagyása sem történik meg. Utalt azonban arra, hogy az év vége felé enyhülhet a feszültség és megszülethet a megállapodás Brüsszellel a helyreállítási alap forrásairól. Varga szerint ez egy erősen politikailag motivált vita, miközben Gentiloni a rendelet tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta. 

Az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős biztosa annak apropóján nyilatkozott, hogy tegnap a brüsszeli testület újra elindította a társadalmi konzultációt az Unió fiskális szabályainak a megújításáról.