Kórházban 364-en hunytak el a Covid-19 fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a pénteki 418 után, s ezzel 11 842-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 7481-an vesztették életüket - 278 új halálesetet jelentettek, a pénteki 343 után.

Kórházban szombat este 30 639 fertőzöttet kezeltek, ami 551-gyel kevesebb, mint az előző nap. Közülük 5833-an voltak intenzív osztályon, ami pedig 194-gyel kevesebb, mint pénteken. A kórházakban immáron negyedik napja csökken a betegek száma, az intenzív osztályokon pedig tizedik napja egyre kevesebb a súlyos beteg.

Az intenzív osztályokon a felszereléseket és az ápoló személyzetet illetően csökkenőben az igény, de még mindig rendkívüli szintű a leterheltség, jóval magasabb, mint a Franciaországban maximálisan megszokott - olvasható a közleményben. A tárca arra utalt, hogy a járvány kezdete előtt a francia egészségügy 5000 intenzív ággyal rendelkezett, ezt a kórházi átszervezésekkel a duplájára növelték. A járvány tetőzésének vége akkor kezdődhet meg, ha 5000 alá csökken a súlyos beteg száma - írta az MTI.

Szombaton 1563-an távozhattak gyógyultan, és ezzel 35 983-ra emelkedett a kórházban március 1-je óta meggyógyultak száma. A regisztrált fertőzöttek száma 111 821-re emelkedett, 2569 új esetet jelentettek 24 óra alatt.

A francia hadügyminisztérium közben azt közölte, hogy a végleges adatok szerint a Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó legénysége mintegy hatvan százaléka fertőződött meg az új koronavírussal. Az 1767 matróz közül 1046-nak bizonyult pozitívnak a koronavírus-tesztje. Pénzeken Florence Parly hadügyminiszter a nemzetgyűlésben azt mondta, hogy a hadihajó és kísérő fregattja 2300 fős legénységéből 1081 matróz tesztje lett pozitív. A fertőzöttek több mint fele tünetmentes, húsz és harminc között van a kórházi kezelésre szorulók száma.

Két vizsgálat is indult a hadseregen belül, a járványügyi vizsgálat a fertőzés forrását kívánja kideríteni, a parancsnoki vizsgálat pedig arra keresi a választ, hogy hibázott-e valaki a járvány kezelésében.

A Charles De Gaulle január 21-én hajózott ki, és már eleve hazafelé tartott egy misszióról, de az utat lerövidítették 11 nappal, amikor az első matrózoknál jelentkeztek a tünetek. A hajó vasárnap végleg kikötött a dél-franciaországi Toulonban, ahol a repülőgép-hordozó és kísérő fregattja legénységének az összes tagját elkülönítették - írta az MTI.