Eltűnt az orosz nemzeti lobogó a dél-ukrajnai Herszon tartomány azonos nevű fővárosában lévő kormányzati épületről - jelentette egy orosz háborúpárti blogger a Telegram közösségi portálon a Moscow Times tudósítása szerint. A Kreml politikáját támogató Alekszander Koc adta hírül az információt. A környező épületeken még ott vannak az orosz zászlók - tette hozzá.

Az elmúlt hetekben az orosz adminisztráció több tíz ezer civilt telepített át a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partjáról a bal partra, miután az ukrán hadsereg csapatai megközelítették a tartományi fővárost. A zászló eltűnése az első jele lehet annak, hogy az orosz hadsereg úgy döntött, nem próbálkozik a jobb parton még márciusban megszállt területek megtartásával.

Herszon az egyetlen tartományi főváros, amit az oroszoknak sikerült elfoglalniuk február végén indított offenzívájukban. Kirill Sztremojszov, a Moszkva által kinevezett helyi adminisztráció vezetőhelyettese arra figyelmeztetett a napokban, hogy az orosz hadsereg visszahúzódhat a folyó bal partjára a következő napokban.

Kilőtték a pontonhidat

Erősíti ezeket a várakozásokat az a fotósorozat, amelyen hat ukrán találat látható a megsérült Antonyivkai közúti híd mellett létesített orosz pontonhídon, ami vélhetően az folyótól északra lévő orosz csapatok fő utánpótlási útvonala volt. A találatokat vélhetően az ukrán hadsereg amerikai HIMARS rakétavető rendszereivel vihették be.

Herszon visszaszerzése nagy nyereség lenne az ukrán védelmi erőknek, ugyanis ezzel a Dnyeper túloldalára szoríthatnák az oroszokat. Így a betolakodók elvesztenék a lehetőséget, hogy a szárazföldön keletről támadják Odesszát.