Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Standard & Poor's skálájának legfelső szintjéről, AAA-ról egyből az államcsődöt jelző D-be sorolná be az Egyesült Államok adósságait, ha az Obama-adminisztráció és republikánus kongresszusi ellenzéke augusztus elejéig nem tudnának megegyezni a kormány hitelfelvételi limitjének emeléséről - jelentette ki John Chambers, a szervezet államadósságokért felelős bizottságának elnöke. Úgy gondjuk, hogy a plafont feljebb emelik, így az ország nem válik fizetésképtelenné, ám ha mégsem így történne, akkor fenntarthatatlanná válna a jelenlegi minősítés - fejtette ki. Barack Obama elnök politikai ellenfelei kiadáscsökkentések elfogadásához kötik hozzájárulásokat a 14,3 ezer milliárd dolláros plafon feltolásához, amiről augusztus 2-áig meg kell állapodniuk.

A piaci bizonytalanság nő: az egyéves amerikai kötvények hitelbiztosítási felára (CDS) 49,1 bázispont volt tegnap szemben a 20,81 pontos idei minimummal, ami áprilisban alakult ki. Összehasonlításul: a hasonló japán papírok CDS-e 36,57, a spanyoloké 143,31 bázispont.

Az S&P két hónappal ezelőtt közölte, hogy figyelőlistára vette az amerikai adósságokra adott besorolását a kockázatok növekedése miatt, és ronthatja osztályzatát, ha a politikusok nem tudnak összeállítani egy értelmes, végrehajtható tervet a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésére. A Moody's hasonló hangulatban van: tegnap arra figyelmeztetett, hogy Aa-ra ronthatja be az amerikai hitelbesorolást - ez három lépéssel van a befektetési kategória határán belül. Az ország nem számíthatna Aaa besorolásának visszaszerzésére a Moody'snál, ha akár csak időlegesen fizetésképtelenné válna, mert az esemény hátterében a demokrata kormány és a republikánus ellenzék között kialakult, tartós bizonytalanságot eredményező politikai patthelyzet áll. A Fitch szerint az amerikai döntéshozók időben megegyezésre jutnak, ha nem így történne, akkor az ország adósságait ez a hitelminősítő is figyelőlistára tenné.