Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány információs központjának (CIR) közleménye szerint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azon hét tagállami vezető között van, akik aláírták az atomenergiának az Európai Unió (EU) klíma- és energiaügyi politikájában betöltendő szerepéről szóló levelet. Az Európai Bizottság (EB) elnökének, Ursula von der Leyennek és Frans Timmermansnak, az EB alelnökének címzett dokumentumban a hét tagállami kormány "sürgős felhívást" intéz az EB-hez annak érdekében, hogy az unióban egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak az atomenergiának és ne zárják azt ki az EU klíma- és energiaügyi politikájából.

A levél fontosnak tartja, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia termelésének majdnem felét biztosító atomenergiát a tagállamok fele használja vagy fejleszti. (Lengyelországban nincs atomerőmű, de nukrláris potenciálról komoly álmokat szövöget a varsói kabinet). A hét tagállam vezetői arra szólították fel az EB-t, hogy a klíma- és energiapolitika "a technológiai semlegesség elvével összhangban vegye figyelembe a klímasemlegesség felé vezető összes utat".

Minden alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású technológiát egyenlő módon kell kezelni az összes uniós politikában, beleértve az éghajlat-semlegesség 2050-ig történő elérését célzó beruházások osztályozását is. Az ilyen technológiákat az EU-nak nemcsak elismernie, hanem aktívan támogatnia is kell - hangsúlyozzák. A levelet jegyző állami vezetők arra is rámutatnak: az atomenergia fejlesztését, előnyei ellenére, több EU-tagállam megkérdőjelezi. Aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az atomenergiát "egyre több politikájából kiszorító" EU-ban jelenleg "jelentősen korlátozzák" a tagállamok választási jogát a különböző energiaforrások között, amit pedig az EU működéséről szóló szerződés is rögzít.