Takács Szabolcs magyar újságíróknak nyilatkozva kifejtette, a megállapodással az uniós soros elnöki tisztjét betöltő Szlovákia megkezdheti a tárgyalásokat az Európai Parlamenttel annak érdekében, hogy az uniónak 2017-ben is legyen elfogadott költségvetése.

A tanácskozás legfontosabb eredménye, hogy az unió olyan hosszú távú politikái, mint a kohéziós- vagy a vidékfejlesztési politika nem kerül veszélybe - hangsúlyozta az államtitkár.

Takács Szabolcs a megállapodást felelősnek és kiegyensúlyozottnak nevezte, mert olyan kihívásokra is talál költségvetési megoldásokat, mint a fiatalkori munkanélküliség, a biztonsági kérdések, vagy a migrációs válság.

Az ülés részleteit ismertetve elmondta, a miniszterek tanácsa megvitatta az Európai Tanács jogállamisági mechanizmusának előrehaladását. A dialógus azt hivatott vizsgálni, hogy a jogállamisági elvek hogyan érvényesülnek az unió tagállamaiban - mondta.

Hozzátette, a tanács nem támogatta azt az elképzelést, hogy más szereplők - például az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság - hasonló jogállamisági elképzeléseivel vegyítse a dialógust, azaz nem tartotta indokoltnak új mechanizmus kidolgozását, helyette a meglévő mechanizmus hatékonyságának növelését hangsúlyozta.

Az ülésező politikusok egyetértettek abban, hogy a jogállamiság fontos alkotóeleme az uniós együttműködésnek, de a párhuzamosságok és a tagállamokat megosztó javaslatok előtérbe helyezése egyik tagállamnak sem érdeke - tette hozzá Takács Szabolcs.

QP | Quality Placement