Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Carles Puigdemont Katalónia szeparatista vezetőjén múlik csak, hogy mikor "nyomja meg a gombot" és deklarálja a függetlenséget - írja a brüsszeli portál.

Mint emlékezetes, október 1-jén függetlenségi népszavazást tartottak Katalóniában annak ellenére, hogy a spanyol kormány és az alkotmánybíróság is jogellenesnek minősítette a referendumot. A katalán vezetők értelmezése szerint a népszavazással nyertek, miután szerintük a résztvevők több mint 90 százaléka a függetlenség mellett voksolt. A szavazáson a rendőri fellépés következtében több mint 800-an sérültek meg.

A regioális parlament várhatóan hétfőn ül össze, és az Euractive értesülése szerint a függetlenséget is kikiálthatják.

Puigdemont ugyanakkor úgy tűnik, hogy nemzetközi mediátornak szeretne is szeretne adni egy lehetőséget, mielőtt "megnyomja a gombot". Eredetileg az Európai Bizottságot kérte volna fel, de a brüsszeli testület a népszavazást a spanyol alkotmány értelmében jogtalannak, a katalán ügyet pedig Spanyolország belügyének titulálta.

A katalán vezető állítólag "kész felfüggeszteni mindent", ha Madrid hajlandóságot mutat arra, hogy egy - ezúttal legális - referendumot tartsanak az ügyről. Ha Puigdemont valóban deklarálja a függetlenséget, akkor agy "átmeneti időszak" kezdődik - írja az Euractive. A katalán kormány részletes tájékoztatást adott arról, hogy hogyan kezelné a biztonsági kérdéseket, a határ ügyét, a légtér ellenőrzését, a pénzügyeket és az egészségügyet. Az állítják, hogy már felállították a saját adóhivatalukat, de a régió nagyon el van adósodva.

A spanyol állam szintén elvághatja a tartomány finanszírozását és nyomást helyezhet az általa közvetlenül fizetett közalkalmazottakra. A spanyol kormány egyébként már szigorított a katalán finanszírozáson és elképzelhető, hogy Madrid súlyos intézkedésekkel készül - legalábbis jogi fronton - féli az Euractive. A legsúlyosabb az Alkotmány 155. cikkelyének alkalmazása lenne, ami lehetőséget ad Madridnak az autonóm közösség autonómiájának felfüggesztésére.

Ami viszont esetleg tárgyalásra kényszerítheti a spanyol kormányt, hogy Katalónia Spanyolország motorja, hiszen ez a régió adja a spanyol GDP 19 százalékát.

Az Euractive szerint közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a katalánok 80 százaléka szavazna legális referendumon, még akkor is, ha  a szavazatra jogosultaknak csak kevesebb mint fele támogatja az elszakadást. A portál továbbá megjegyzi, hogy az csak növelheti a feszültséget, ha Madrid felfüggeszti Katalónia autonómiáját és letartóztatja a vezetőit.