A keleti parti idő szerint a szombat éjfél utánig tartó újabb egyeztetések során a kongresszusi vezetők dűlőre jutottak az összesen 700 milliárd dolláros mentőcsomag körüli, napok óta húzódó vitában - jelentette a Reuters. Komoly előrelépést értünk el - közölte Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata elnöke, aki szerint már csak a megállapodás papírra vetése van hátra. A csomagról született kompromisszumot mindkét elnökjelölt, Barack Obama és John McCain is támogatta.
Henry Paulson pénzügyminiszter a kompromisszum eredményéről szólva kijelentette: a program működni fog és hatékony lesz, ám további tennivalókra is szükség van.

A csomag írásos változatát a várakozások szerint az ázsiai piacok washingtoni idő szerint vasárnap este 8-as nyitása (azaz közép-európai idő szerint hétfő hajnali két óra) előtt nyilvánosságra hozzák, addig a feltételes megegyezés írásos formába öntése zajlik.

George W. Bush elnök szombat este beszélt Pelosival, majd a Fehér Házban is üdvözölték a megegyezésről érkezett híreket. Elégedettek vagyunk az éjjel elért előrehaladással és nagyra értékeljük a két párt erőfeszítéseit, hogy stabilizálják pénzpiacainkat és megvédjék gazdaságunkat - jelentette ki Tony Fratto, a Fehér Ház szóvivője.

A program egyébként eltér a Bush-adminisztráció eredeti javaslatától, amely arról szólt volna, hogy a 700 milliárd dollárt egy az egyben elköltötték volna rossz minőségű, hitelhátterű értékpapírok vásárlására. Most első körben a 700 milliárdos összeg legfeljebb felét lehet elkölteni úgy, hogy 250 milliárdot azonnal felhasználnak miután a Kongresszus várhatóan hétfőn szavaz az ügyben, ebből a pénzügyminisztérium hitel hátterű, rossz minősítésű értékpapírokat vásárol, további 100 milliárd dollár sorsa pedig az elnök döntésétől függ. A programot egy külön testület ellenőrzi majd, amiben részt vesz a Federal Reserve elnöke is. A 700 milliárd másik felének elköltése a Kongresszus újabb határozatától függ.

A bajba került és állami segítségre váró bankok főnökei viszont számíthatnak arra, hogy a lelépési pénzüket - amelyet a tengerentúli szleng egyszerűen arany ejtőernyőnek hív - korlátozza a kormány. Ez az első eset az amerikai történelemben, hogy törvényi korlátozás lesz érvényben a vezérigazgatók javadalmazását illetően - kommentálta az intézkedést a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokért felelős bizottságának elnöke, a demokrata párti Barney Frank.


Emellett a programban résztvevő bankokban az állam jogot szerez a részesedésszerzésre, így az adófizetők kockázata csökken, hiszen végül nyerhetnek is az ügyleten, amint a gazdaság és vele együtt a megmentett bank talpra áll. A pénzügyminisztérium emellett olyan, a jelzálog-hátterű értékpapírokat érintő biztosítási programot indít, amelyet az iparág finanszíroz majd.

Mindkét oldalon voltak olyanok is persze, akik kétségeiket fejezték ki a tervvel kapcsolatban. Ez nem az, amire az amerikai polgárok kértek minket, azaz nem védi meg az adófizetők dollárjait - jelentette ki a kaliforniai Darrell Issa republikánus képviselő. Ohiói demokrata kollégája, Mary Kaptur úgy vélte: az intézkedéseket ugyanazok szorgalmazták, akik felelősek a Wall Street összeroppanásáért.