Az Ázsiában már 62 ember halálát okozó madárinfluenza vírusa Kanadában is megjelent (igaz, még nem az emberre veszélyes változatot találták meg), az USA pedig különösen gyengén van felkészülve egy esetleges világjárványra -idézett a Reuters amerikai szakértőket.
A WHO szerint egyetlen ország se áll készen egy olyan járványra, amely akkor törne ki, ha kialakul a madárinfluenza vírusának emberről emberre terjedő betegséget okozó mutánsa. Az USA-ban ráadásul egyébként is telítettek a kórházak, nincs kapacitásuk egy olyan helyzet kezelésére,amikor egyszerre betegszenek meg százezrek.

A gyógyszertárak készletei csak az azonnali igények kielégítésére elegendőek, az ország vakcinagyártó kapacitása siralmas. 1970-ben még 25 vállalatnál gyártottak oltóanyagokat az USA számára, ma már csak 5-nél és ezek közül is csak 2 van az ország területén. Az egészségügyi hálózat már ma sem képes biztosítani az évenkénti influenza elleni védekezést, de még a gyerekkori oltásokat sem. A technológia elavult, hónapokba telik egy-egy oltóanyag előállítása, a gyógyszergyárak ráadásul elfordultak az ágazattól, mert nem elég profitábilis, viszont az esetleges oltási mellékhatások miatt sok a per.
A Bush-kormányzat 2002-ben megpróbálta a belbiztonsági törvény hatálya alá vonni a vakcinagyártást, de ezt a kongresszus elvetette. Az elnök a múlt hónapban találkozott néhány vezető oltóanyaggyártó képviselőivel. Illetékesek szerint a kormányzat ösztökélni kívánja, hogy vakcinagyártó üzemeket építsenek az USA területén és modernizálják az influenza elleni vakcina termelését. Hírügynökségi értesülések szerint Bush ezzel kapcsolatban is bejelentéseket tesz ma, amikor ismerteti a madárinfluenza elleni harcra vonatkozó elképzeléseit.

A kormányzat 7,1 milliárd dollárt készül költeni arra, hogy felkészítse az USA-t a járvány elleni védekezésre - értesült a CNN. A Bush-terv része lesz állítólag az is, hogy a gyártóknak valamilyen módon védelmet nyújtsanak az ellenük indított esetleges peres eljárások során.