A görög választók büntetni fognak a hét végén, a lakosság a két nagy párt politikusait okolja sanyarú sorsáért, azokat a vezetőket akiknek az elmúlt évtizedekben hitt, ám akikben az elmúlt két évben csalódott. Ahogy a Reutersnek nyilatkozó egyik választó elmondta: a nyolcvanas évek óta rájuk szavaztunk, ám amit felépítettünk, az a megszorítások miatt néhány nap alatt összeomlott. Az 50 éves hölgy jövedelme 500 euróval csökkent a válság kirobbanása óta.

A konzervatív Új Demokrácia és a szocialista Pasok kampánya, amely próbál egyensúlyozni az EU és az IMF támogatásáért vállalt szigorú gazdaságpolitika és a halvány ígéretek között, az előbbi szavazó szerint csak a hülyéket győzheti meg. Az illető biztosan valamelyik kis pártra fog voksolni, 18 éves lánya pedig el sem megy, mert szerinte egyik politika erő sem tud jobb jövőt kínálni a görögöknek.

Csúnya meglepetés jöhet

A görög választási szabályok miatt két héttel ezelőtt jelenhetett meg az utolsó közvélemény-kutatási eredmény, amely azt mutatta, hogy az Új Demokrácia és a Pasok minimális többséggel kormány alakíthat. A hangulat azonban kiszámíthatatlan, sokan az utolsó pillanatra hagyják a döntést. Várhatóan 8-10 kicsi, a nemzetközi segítség feltételeit elutasító párt is bekerül a parlamentbe.

A választási törvény igyekszik elősegíteni a kormányzóképességet, ezért például a győztes automatikusan kap plusz 50 képviselői helyet, hogy könnyebben elérje a többséghez szükséges 151 fős létszámot a parlamentben. A két nagy párt együtt 2009-ben a szavazatok 77 százalékát vitte el, ám az előbbi törvényi hátszélnek köszönhetően 45 százalékkal is többségük lehet. A bejutáshoz háromszázalékos küszöböt kell átugraniuk a pártoknak.

A bukás gyors lesz

Ha egyik párt sem szerez abszolút többséget - ahogy az várható -, akkor az elnök a legtöbb szavazatot kapó politikai erőnek - minden bizonnyal az Új Demokráciának - ad megbízást a kormánykoalíció kialakítására. Erre azonban mindössze három nap áll a győztes rendelkezésére. Ha elbukik, akkor a második helyezett, majd a harmadik stb. kap egy esélyt. Ha minden kötél szakad, akkor 20-25 napon belül lehet kiírni az új választásokat.

Elemzők szerint akkor sem lesz egyszerű a kormányalakítás, ha a két nagy párt megőrzi a többségét. Az hagyján, hogy igen nehezen juthatnak dűlőre a kormányprogramról, ám még az sem egyértelmű, ki lenne a miniszterelnök. Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezetője erősen pályázik a posztra, ám a Pasok egy külső jelölt kormányfővé választásához kötheti a kormányalakítást.

Sarkozynek nem jött be muszlimozás

Az európai választási hétvége másik kiemelkedő eseménye a franciaországi elnökválasztás, amelyet várhatóan a szocialista Francois Hollande nyer. A Nicolas Sarkozyvel folytatott e heti tévévitájuk után készült felmérés szerint - akárcsak a szócsata előtt - továbbra is hat százalékponttal vezet a hivatalban lévő konzervatív elnökkel szemben - jelentette a Bloomberg.

További voksokat hozhat a konyhájára, hogy Francois Bayrou, a centrista Demokrata Mozgalom (Modem) elnöke Hollande támogatására szólította fel híveit, miután Sarkozy a szélsőjobbos szavazok megnyerése érdekében kijelentette: Franciaországban a muzulmánok jobb elbánásban részesülnek, mint a keresztények. A Modem 9,1 százalékot kapott az első fordulóban. Hollande-nak kedvez, hogy középre mozoghat, míg ellenfelének csak a jobb szélen lehet keresnivalója.

Ráfáznak a cégvezetők

A szocialista elnökjelölt győzelme nem lesz jó hír a részben állami tulajdonban lévő francia vállalatok vezetőinek, egyik ígérete ugyanis az, hogy felső korlátot vezet be a menedzserek fizetésében - írja a Reuters. Az EdF energiaszolgáltató első embere például a tavalyi 1,6 millió euró helyett lehet, hogy csak félmilliót kap. Elemzők szerint ez a lépés megnehezítheti a jó vezetők megnyerését a kisebb-nagyobb arányban állami kézben lévő vállalatok élére.

Hollande környezetéből igyekeznek hűteni a kedélyeket, csak annyit mondanak, hogy valószínűleg vége a hét számjegyű béreknek és juttatásoknak. Egyes szakértők szerint ez támogatható is, ugyanis az a vezető, aki nagyon sokat keres, hajlamos elszakadni a realitásoktól. Vállalata ügyfelei és részvényesei érdekei is tompítva jutnak el tudatához. Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a szocialisták elkötelezték magukat a költségvetési deficit lefaragása mellett. Azt ugyan nem jelezték, hogyan akarják ezt vállalást teljesíteni, de maga a váltás szakítást jelent a párt múltjával.