hiány egyik oka, hogy a légúti fertőzések terjedése miatt megnőtt a gyógyszerek iránti kereslet, a másik oka viszont az, hogy a világpiac alakulása miatt fennakadások tapasztalhatók a beszerzésben, a gyártásban és a forgalmazásban - hangzott el a szerbiai közszolgálati televízióban. 

Az import gyógyszerek mellett azonban a Szerbiában gyártott szirupok beszerzésével is gond van

Az országban két vállalat gyárt penicillinszirupot gyermekek számára, ám az egyik gyárban decemberben meghibásodott egy alkatrész, és a hónap végéig nem tud folytatódni az előállítás, a másik gyár pedig nem tudja egyedül fedezni a szükséges mennyiséget.

Gondot okoz továbbá az RTS szerint, hogy a hiány hírére az emberek elkezdtek készleteket felhalmozni, ezzel is növelve a gyógyszerínséget.

A szerbiai egészségbiztosítási alap igazgatója szerint hamarosan újra elérhetők lesznek a gyógyszerek, ám mindenképpen drágulásra kell számítani.

A szerbiai közszolgálati televízió arra is emlékeztetett, hogy a hiány nem csak Szerbiára jellemző, Európa több országában is általános gyógyszerhiány tapasztalható. Nemrég írtunk a magyarországi helyzetről is, itthon mintegy 1500 készítmény hiánycikk de helyettesítő készítményt egyelőre találnak az orvosok.

Szerbia egyébként gyógyszerfogyasztó "nagyhatalomnak" számít

Évek óta első helyen áll az antibiotikumok irracionális felhasználásának mértékét tekintve, de sok fogy a fájdalomcsillapítókból, fejfájás, fogfájás és csontfájás elleni gyógyszerekből is. Az orvosok gyakran nem követik az országos és a nemzetközi intézetek ajánlásait - állapították meg egy korábbi szakmai fórumon. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a szuperbaktériumok ellenállóvá váltak a gyógyszerekkel szemben. A 2016-tól 2019-ig tartó időszakban a különféle kampányok hatására csökkent ugyan a használatuk, de a koronavírus-járvány miatt ismét kilőtt a gyógyszerhasználat mértéke.