Az InfoCons listázta és egy alkalmazáson keresztül figyelmezteti a fogyasztókat a termékekkel kapcsolatban.

Annak érdekében, hogy tisztában legyenek az Európai Unió által kiadott összes figyelmeztetéssel, elérhetővé tették a fogyasztók számára az ingyenes InfoCons alkalmazást.

Ha letöltik az alkalmazást az App Store-ból, a Google Play-ből vagy az App Gallery-ből, a fogyasztók közvetlen hozzáférést kapnak a termékekkel kapcsolatos figyelmeztetésekhez, amelyeket naponta frissítenek olyan részletekkel, mint a

  • a termék neve;
  • az érintett ország;
  • a kockázat mértéke;
  • a termék eredete;
  • a figyelmeztető jelzés hatálybalépésének dátuma;
  • a termék képe, amely a riasztás tárgyát képezi.

Az Európai Unió által kiadott gyorsriasztások mellett az alkalmazásban gyűjtik a fogyasztók által azonosított hibás termékeket, ezért kérik a vásárlókat, hogy, ha olyan termékeket azonosítanak, amelyekre riasztás vonatkozik, küldjenek értesítést az InfoCons alkalmazásban.

A sürgősségi riasztásnak kitett termékek fulladás-, sérülés-, áramütés veszélyesek, bizonyos betegségeket vagy allergiákat, esetleg tüzet okozhatnak.

Súlyos egészségkárosító kockázatokkal járnak a listázott termékek

A legújabb figyelmeztetések kategoriánként az alábbiak:

  • Puha játék, játékok: Plüssjáték, sündisznó alakú, fulladásveszélyes. A kis részek (orr és szemek) leválaszthatók. A rostos töltelék hozzáférhető. A gyermek ezek közül bármelyiket a szájába teheti és megfulladhat. A termék nem felel meg a játékok biztonságáról szóló irányelv követelményeinek és az EN 71–1 európai szabványnak.
  • Tűzijáték. Pirotechnikai cikkek: Scream. Kockázatok: égési sérülés, halláskárosodás, látáskárosodás, tűzkockázat, sérülés. A terméket helytelenül címkézik fogyasztói használatra, de túl erős az ilyen nem professzionális használathoz. Továbbá a rakéták instabilak, és nem szándékolt irányba lőhetnek. Következésképpen a felhasználó megsérülhet és/vagy égési sérüléseket szenvedhet, károsíthatja a hallást és/vagy a látást. A termék tüzet is okozhat, nem felel meg sem a pirotechnikai irányelv követelményeinek, sem az EN 16263 európai szabványnak.
  • Hajrögzítő gél. Kozmetikumok: Gel fijador INTENSE FIX 24H- MEN'ACTIV SCIENCE. Vegyi anyagot, metilizotiazolinont (MI) tartalmaz, amely tilos a nem leöblített kozmetikumokban. Az MI-t tartalmazó készítményekkel való dermális érintkezés allergiás kontakt dermatitiszt válthat ki érzékeny személyeknél. A termék nem felel meg a kozmetikai termékekről szóló rendeletnek.
  • Matricák. Dekorációs termékek: 10 tiles pattern waterproof floor sticker. A termék műanyag-koncentrációja túlzott diizobutil-ftalát (DIBP) (mért érték: legfeljebb 0,41 százalék). Ez a ftalát károsíthatja az egészséget azáltal, hogy károsíthatja a reproduktív rendszert. A termék nem felel meg a REACH-rendeletnek.
  • Részecskeszűrő maszk. Védőfelszerelések Részecskeszűrő maszk három színben: kék, fehér és fekete. Egészségügyi kockázat, egyéb A maszk teljes szűrési kapacitása nem elegendő. Következésképpen a termék nem felel meg az egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek, és nem megfelelően véd. A termék nem felel meg az egyéni védőeszközökről szóló rendeletnek és az EN 149 európai szabványnak.
  • Elektromos fűtőberendezés. Elektromos készülékek és berendezések: Áramütés. Tűzkockázat. Az elektromos szigetelés nem megfelelő, és a hálózati csatlakozóban használt biztosíték nem rendelkezik a szükséges kapacitással. A felhasználó megérintheti az élő alkatrészeket, és áramütést kaphat. Elektromos túlterhelés esetén a kábel túlmelegedhet, ami tűzhöz vezet. A termék nem felel meg a kisfeszültségű irányelv követelményeinek.
  • Mágneses horgász játék. Játékok: Fishing master-hand. Fulladás, sérülés. A játék nagy mágneses fluxusú kis részeket (mágneseket) tartalmaz. Egy kisgyermek beteheti őket a szájába és megfulladhat. Ezenkívül, ha egy gyermek lenyeli őket, vonzhatják egymást, és bélelzáródást vagy perforációt okozhatnak. A termék nem felel meg a játékok biztonságáról szóló irányelv követelményeinek és az EN 71–1 európai szabványnak.

Izzadásgátlóban magzatra veszélyes anyagokat találtak

  • Hajformázó. Elektromos készülékek és berendezések: Cordless automatic curler. A zsinór műanyaganyagában túlzott koncentrációjú bisz(2-etilhexil)-ftalát (DEHP) és rövid láncú klórozott paraffinok (SCCP-k) (mért értékek: legfeljebb 9,8 százalék, illetve 6,27 tömegszázalék).

A DEHP károsíthatja az egészséget azáltal, hogy károsíthatja károsíthatja a gyermekek egészségét, és reproduktív rendszerüket. A termékben lévő forraszanyagok túlzott ólomkoncentrációval rendelkeznek (mért érték: legfeljebb 42,5 tömegszázalék). Az ólom kockázatot jelent a környezetre. A termék nem felel meg az egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról szóló irányelv (RoHS 2 irányelv) követelményeinek, sem a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokról szóló rendeletnek.

Az SCCP-k továbbra is jelen vannak a környezetben

Kis koncentrációban mérgezőek a vízi szervezetekre, és biológiailag felhalmozódnak a vadon élő állatokban és az emberekben, és kockázatot jelentenek az emberi egészségre és a környezetre. Hosszan tartó expozíció a bőrön keresztül rákot okozhat.
  • Gyermekcipők. Ruházat, textiltermékek, divatcikkek: Infant T-Bar patent PU bow shoe. A cipő tépőzára meghibásodhat, ami a heveder lebontását eredményezheti, ami kioldó veszélyt jelent a gyermekek számára. Ennek eredményeként a gyermek eleshet, ami sérülésekhez vezethet. A termék nem felel meg az általános termékbiztonsági irányelv követelményeinek.
  • Kozmetikumok. Dezodor spray: Tesori D'Oriente Hammam. Az összetevők listája szerint ez a termék 2-(4-terc-butilbenzil) propionaldehidet (BMHCA) tartalmaz, amely használata tilos a kozmetikai termékekben. A termék nem felel meg a kozmetikai termékekről szóló rendeletnek. 

A BMHCA károsíthatja a reproduktív rendszert, és a születendő gyermek egészségét és bőrszenzibilizációt okozhat.