Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerbiai mezőgazdasági minisztérium tárgyalni hívta a pozarevaci, a pancsovai és a szenttamási gazdaegyesületek képviselőit - vette át a helyi sajtó értesülését a vajdasági Szabad Magyar Szó. – A minisztérium munkatársai, mint eddig is, a gazdák rendelkezésére állnak, és készek ellátogatni bármelyik, általuk javasolt településre – közölte a tárca a Tanjug hírügynökséggel.

A tárca szerint a mezőgazdaságban fennálló gondokat közösen kell megoldaniuk a feleknek. Ahogy fogalmaznak abban hisznek, hogy ez az egyetlen mód arra, hogy a felek felülkerekedjenek az őket érintő kihívásokon. A szerbiai földművesek kedden délelőtt lezárták a forgalmat a Nagy-Morava hídon, így azon az úton, amelyik Pozarevacot köti össze az E-75-ös autópályával, nem lehetett közlekedni egészen 13 óráig.

További útlezárások

A Stig Földműves Egyesület tagjai mintegy kétszáz traktorral és más mezőgazdasági járművel érkeztek a helyszínre, és lezárták a forgalmat a hídon. Emellett egyébként Újvidéken is tüntettek a gazdák. Mintegy harminc traktorral vonultak a Mihajlo Pupin sugárútra a tartományi kormány épülete elé, ezzel blokkolták a tartományi székváros központjának forgalmát.

- Az állam megtiltotta a búza és az olaj kivitelét, amit nem szabad csinálni. Aszályos évünk lett, a legrosszabb vetési arányokkal Szerbia történetében, emellett korlátozott árakkal. Mindezek következményeként a földművesek egyszerűen tönkremennek. Bánátban a legrosszabb a helyzet - mondta Nikola Mazic, a Földművesek Megmaradásáért Kezdeményezés képviselője.

Elvárják, hogy az állam ne avatkozzon be, az árakat a piac határozza meg, mert így csupán néhány ember lesz nyereséges. Emellett követelik, hogy a napraforgó ára legalább 700 euró legyen tonnánként, és hogy legalább 100 liter üzemanyagot vásárolhassanak kedvezményes áron.