Szemben az általánosan elfogadott felfogással, nyugdíjas korukban nem romlik az emberek elégedettsége életükkel és nem rendül meg az egészségük. Valójában a nyugdíjas évek alatt javul a közérzetük és az egészségi állapotuk is - idézi egy friss amerikai tudományos kutatás megállapításait a CNBC. És a hangulatjavulás azonnal érzékelhető lesz, amit valaki háta mögött hagyja a dolgos hétköznapokat.

Az internetes portál a kutatás szerzőitől tudakozódott arra, hogy ha mindez ilyen nyilvánvaló, akkor eddig miért nem derült rá fény. Az első válaszból kiderül, hogy az adatok félrevezetőek lehetnek. Ha például valaki a nyugdíjba vonulás és az emberek egészségi állapota között keres kapcsolatot, akkor azokról tud információkat szerezni, akik azért vonulnak vissza, mert megromlik az egészségük.

Csalóka "összefüggés"

Ezzel máris "összefüggést" találhatunk a betegeskedés és a nyugdíjas élet között, ami azonban félrevezető. Attól, hogy az életükkel elégedetlen és a megrendült egészségű emberek nyugdíjba mennek, még nem következik az, hogy ez minden nyugdíjasra igaz. A tudományos kutatók arra keresték a választ, hogy milyen szoros - illetve laza - ez a kapcsolat. Eredményeik nem csupán az egyes emberek döntéseinek meghozatalát befolyásolhatják, hanem rávilágíthatnak arra is, hogy valójában mennyibe kerül a nyugdíjasok szociális ellátása a kormányoknak.

A vizsgálatban azt találták, hogy az életükkel azonnal elégedettebbek lesznek a nyugdíjasok, amint visszavonulnak, és ez a hatás hosszú távon érvényesül. Ez egyébként meglepte a kutatókat, mert számos más fontos esemény az emberek életében csupán rövid távú pozitív hatással jár. Azt ugyan nem tudták kimutatni, hogy a nyugdíjasok egészségi állapota szintén azonnal javul, ám az első négy évet vizsgálva már látható vált, hogy jobb bőrben van a nyugdíjasok többsége.

Új felfedezés

Ez a megállapítás összhangban van azzal, hogy az emberek egészségi állapota fokozatosan változik, akár nyugdíjasok, akár nem. Emellett arra utal, hogy a nyugdíjba vonulás nem jelenti azt, hogy mindenki többször igénybe veszi az egészségügyi ellátó rendszert, mint korábban. A nyugdíjba vonulás és a javuló egészség közti összefüggés új felfedezés, amelyre korábban nem gondoltak a tudósok. Eredményeiket azzal magyarázzák, hogy hosszabb időtávon vizsgálták a nyugdíjasok életének alakulását, mint a korábbi kutatások készítői.

A félreértések elkerülése végett leszögezik azt is, hogy a jobb egészséget nem a több orvoshoz járásnak köszönhetik az emberek. Ha fel is kerestek egy rendelőt, akkor sem olyasmivel fordultak orvoshoz, aminek köze lenne, ahhoz, hogy nyugdíjasok. Azt viszont elismerik a kutatók, hogy a hangulatjavulás nem eredeti megállapítás, mivel azt korábban is kimutatták, hogy általában, a visszavonulók többsége esetén javul az emberek közérzete, miután hátra hagyják a napi munkába járást.