Muhammadu Buhari elnök kormánya még csak 8 hónapja van hatalmon, de már most külső segítségre szorul, a kért 3,5 milliárd dollár vészhelyzeti hitelből a költségvetésre nehezedő nyomást szeretnék enyhíteni. Jelenleg az ország költségvetésében mintegy 15 milliárd dollárnyi hiány tátong, a deficitet az elmúlt időszakban az olajárak zuhanása mellett a beruházások növekvő szintje is emelte, Nigériai ugyanis fiskális oldalról is igyekezett támogatni a lassuló gazdaságot - emlékeztet a portál.

A befektetők Nigéria, és más erősen olajkapcsolt gazdaság esetében a közelmúltban igen pesszimistává váltak, azt követően, hogy Azerbajdzsán tárgyalásokat kezdett a Világbank és az IMF küldöttségeivel egy vészhelyzeti támogatásról.

Nem tesz jót az egyoldalú függőség

Nigéria Afrika legnagyobb gazdasága, az olajár esés nagyon érzékenyen érinti, az olajexportból származó bevételek az ország devizás bevételeinek több mint 90 százalékát adják, a mostani költségvetés pedig 38 dolláros olajárra van tervezve. A romló gazdasági folyamatok közepette az ország devizatartalékai meredeken apadnak, 2014 elején még 40 milliárd dollár felett volt a tartalékok szintje, ami mostanra 30 milliárd dollár alá csökkent.