A Moody's Investors Service 2021-re összeállított menetrendjében szeptember 24-re, jövő péntekre tűzte ki a magyar államadós-besorolás idei második felülvizsgálatát. A kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan a fő európai és amerikai piacok heti zárása után, péntek éjjel jelentik be a döntést Londonban.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat - egyenként két-két - időpontot jelölt ki a magyar osztályzatok vizsgálatára - írja az MTI.

A másik két globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar adósbesorolások mindkét idei felülvizsgálatát - az elsőt mindketten február 12-én, a másodikat a Fitch július 30-án, az S&P augusztus 13-án -, és a két cég mindkét időpontban változatlan stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-osztályzatokat.

A Moody's idei menetrendjében Magyarország először március 26-án szerepelt, de a cég akkor nem vizsgálta érdemben a magyar szuverén besorolásokat. A cég jövő heti felülvizsgálati időpontjával befejeződik Magyarország idei hitelminősítői vizsgálatsorozata.

A Moody's Investors Service jelenlegi Baa3 magyar államdós-besorolása a Fitch Ratings és a Standard & Poor's módszertanában BBB mínusznak felel meg.

A Fitch és az S&P azonban két éve egy fokozattal a jelenleg is érvényes BBB-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi BBB mínuszról, így a Moody's a másik két hitelminősítőnél egy szinttel alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody's ugyanakkor éppen egy éve, a tavaly szeptemberi felülvizsgálati időpontban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását, egyebek mellett azzal az akkori véleményével indokolva a lépést, hogy a koronavírus-járványnak a magyar gazdasági és pénzügyi erőre kifejtett negatív hatása valószínűleg nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben.

A hitelminősítő a kilátás tavalyi javításának fő tényezői között említette azt a véleményét is, hogy a magyar gazdaság a "Baa3", illetve az eggyel jobb, Baa2 besorolású gazdaságokhoz képest is erős teljesítményt mutatott az addigi időszakban, és mindehhez a magyar gazdaság hazai és külső adósságpozícióinak javulása társult.

A Fitch Ratings magyar államadós-besorolásainak kilátása a két évvel ezelőtti osztályzatjavítás óta stabil.

A Standard & Poor's tavaly februárban pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását. Alig két hónap múlva, tavaly áprilisban azonban soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza a magyar osztályzati kilátást, mindenekelőtt a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival indokolva a lépést.