A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban közölte azt is, hogy a lehetséges legjobb, "AAA" besorolási plafont Ciprus esetében szintén "B"-re rontotta. E felső osztályzati határszint alapja az, hogy tilos a tőkeáramlás korlátozása az euróövezet egész területén, márpedig a múlt hét óta tartó ciprusi bankzárlat, és a betétátutalások korlátozásának valószínű folytatódása tényszerűen tőkekorlátozásnak minősül - közölte keddi elemzésében a hitelminősítő.

A besorolási országplafon - amely az érintett országban honos kereskedelmi adósok felső osztályzati határa - a hitelminősítői gyakorlatban azt tükrözi, hogy az adott szuverén adós esetében mekkora a kockázata az átutalási és konvertibilitási korlátozásoknak. Ha egy országra "AAA" - vagyis a legmagasabb - besorolási plafon érvényes, az azt jelenti, hogy a hitelminősítők az adott szuverén adós esetében nem látnak tőkekorlátozási kockázatokat, abban az esetben sem, ha az érintett ország tényleges államadós-osztályzata az "AAA" szinttől egyéb kockázatok miatt elmarad.

A negatív ciprusi felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött keddi londoni elemzésében a Fitch Ratings közölte, hogy ha a ciprusi segélyprogram már a végrehajtás kezdetén ingatagnak bizonyul, akkor a program kisiklásának magasabb kockázata is elégséges ok lesz Ciprus leminősítésére.

A hitelminősítő hozzátette, hogy a program értékelése során a bankrendszer csődje által a jövőbeni gazdasági növekedésre gyakorolt várható hatást fogja elsősorban figyelni.

Más nagy londoni házak szerint ez a hatás valószínűleg depresszióhoz közeli állapotokat fog előidézni a ciprusi gazdaságban. A Capital Economics két vezető európai közgazdásza, Jennifer McKeown és Jonathan Loynes a ciprusi fejleményekről e héten összeállított helyzetértékelésében felidézte, hogy Izland hazai összterméke (GDP) hozzávetőleg 12 százalékot zuhant az izlandi bankválság kirobbanását és a tőkekorlátozások bevezetését követő két évben, annak ellenére is, hogy az izlandi jegybanki kamat meredeken csökkent, és a helyi fizetőeszköz 50 százalékkal gyengült. Ez utóbbi lehetőségek nem állnak Ciprus rendelkezésére, és a ciprusi gazdaság a tavalyi 2,4 százalékos visszaesés után a következő két évben évente produkálhat akár 5-10 százalékos GDP-zuhanásokat - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.