Több mint félmillió bankjának jelzáloghitellel tartózó adós élt a Lengyelországban meghirdetett hiteltörlesztési moratórium lehetőségével az új szabály bevezetése utáni első két napban - derül ki a Notes from Poland tudósításából. Ezt maga Mateusz Morawiedki miniszterelnök jelentette be, aki egyben figyelmeztette a bankokat, hogy ne akadályozzák ügyfeleiket a lehetőség igénybevételében.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából az érintettek negyede azonnal élt a könnyítéssel, amit "hitelvakációnak" becéznek. A Lengyel Nemzeti Bank 6,50 százalékra emelte alapkamatát, amire utoljára 2005-ben volt példa. Ez megdobta a jelzáloghitelek törlesztőrészleteit is, ám a lengyelek jó kormánya nem nézhette ezt tétlenül.

Dupla moratórium

Az emberek amúgy is megnőtt megélhetési költségeinek enyhítésére hivatkozva négyhavi törlesztési moratórium nyújtására kötelezték a pénzintézeteket, ami meghosszabbítható lesz jövőre ugyanennyi idővel. Negyedévenként két-két hónapig nem kell fizetniük adósságukat az adósoknak. A legtöbb adós előtörlesztésre akarja felhasználni a megspórolt hiteltörlesztést.

A miniszterelnök szerint ez 20 milliárd zloty (forint) költséget okoz a bankszektornak két év alatt, és miután éppen mostanában látta milyen szép profitot érnek a bankok, úgy látja, kibírják ezt a terhet. Az a bank, amely bonyolult ügyintézéssel - vagy bárhogyan máshogy - keresztbe feküdne a kedvezménynek, az megnézheti magát.

Felbuzdulva a sikeren, Morawiecki azt tervezi, hogy hasonló intézkedéssel mérséklik az emberek terheit az energiaszektort illetően is. A rezsicsökkentési elképzelés egyik szépséghibája azonban, hogy a nagy energetikai cégek mind állami tulajdonban vannak, tehát a kormány - ez esetben - nem mással fizettetné meg ennek költségeit, hanem saját maga; az egyik zsebe helyett a másikból vehetné ki ezt a pénzt.