„A nyersanyagkereskedők, beleértve a kínaiakat is, kezdenek felhagyni az orosz olaj vásárlásával. Bár erre még nem vonatkozik közvetlen nyugati szankció, a kereskedők attól tartanak, hogy hamarosan erre is sor kerül”

– idézte a pozsonyi Új Szó Lukáš Kovanda, a Trinity Bank vezető közgazdásza, aki szerint az orosz olaj iránti érdektelenség felgyorsíthatja az orosz gazdaság összeomlását.

Mindezt természetesen a szlovákiai töltőállomásokon is érezhető lesz. A 95-ös benzin literjét pontosan egy évvel ezelőtt 1,33 (490 forint), a gázolajét 1,17 euróért (430 forint) adták az ottani kutakon. A 95-ös benzin átlagára a benzin.sk üzemanyagportál adatai szerint az elmúlt napokban azonban már elérte az 1,57 (580 forint), a gázolajé pedig az 1,48 eurót (547 forint). Az egy évvel korábbihoz képest egy 60 literes üzemanyagtartály teletöltése a gázolajat tankolók számára így csaknem 19 (7000 forint), a benzint tankolók számára pedig több mint 14 euróval (5200 forint)  kerül többe.

A magyarországi tankolást most nem csupán az olcsóbb üzemanyag, hanem a történelmi mélyponton levő forintárfolyam is vonzóbbá teszi. Az Ukrajnában dúló háború ugyanis napról napra újabb sokkot okoz a forintárfolyamnak. Így az eleve olcsóbb üzemanyag és a kedvező valutaárfolyam miatt a szlovákiai autósoknak egyre jobban megéri Magyarországon tankolni. Ha 380 forint/euró árfolyammal számolunk, akkor a szlovákiai átlagárakat figyelembe véve egy 60 literes üzemanyagtartályon a 95-ös benzin esetében csaknem 19, a gázolaj esetében pedig nagyjából 13 eurót lehet spórolni.