Két amerikai egyetem kutatói rozsdából állítanának elő áramot, egy másik egyetem - a szintén amrerikai - UCLA (University of California, Los Angeles) egyetem kutatói pedig a hóesésből.

Áramkombó: hó, szilikon és  gumi

Idén bemutatott találmányuk ráadásul olcsó, kicsi, vékony és rugalmas mint egy műanyag lap - olvasható az egyetem hivatalos oldalán. Richard Kane, a UCLA kutatója szerint ráadásul az eszköz további előnye, hogy megtermeli a működéséhez szükséges energiát, így elem sem kell hozzá. Egy mini meteorológiai állomáshoz hasonlóan megmondja mennyi hó esik, milyen irányból, valamint, hogy mekkora a szél sebessége és milyen irányból fúj. A kütyü hivatalosan "hóalapú triboelektromos nanogenerátor" néven fut.

A tiszta, megújuló energiaforrások közül egyelőre kiaknázatlan a hó: a hónak is van elektromos töltése, eddig viszont senki nem jött rá, hogyan alakítható át elektromossággá - ezt már a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság blogbejegyzése írja a találmányról. A készülék a hóból érkező elektromos jeleket fogja be szilikonnal, és elektromosságot generál. A működési elve meglepően egyszerű: a hó pozitív, a szintetikus gumianyag, szilikon negatív töltést hordoz. Amikor a szakadó hó érintkezik a szilikonnal, elektromosság termelődik.

Még kicsi, de nagyobb lehet

A UCLA kutatói szerint a Föld felületének 30 százalékát borítja hó télen, ilyenkor a napkollektorok kevésbé hatékonyak. A készüléket ezekbe is be lehet építeni, hogy azok folyamatos áramellátást biztosítsanak, amikor havazik.

A Popular Science online újság cikke hozzáteszi, bár a készülék egyelőre kísérleti darab, és az általa termelt áram mennyisége nagyon alacsony, a kutatók szerint hatalmas lehetőségek vannak benne, például hordozható meteorológiai állomásokat láthat el energiával vagy éppen téli sportot űzők teljesítményét mérhetik vele.