A spanyol meteorológiai szolgálat szerint az Észak-Afrikából érkező forró levegőtömeg hozta meg az ország idei első nagy hőhullámát, ami vasárnap néhol elérheti a 43 Celsius-fokot is. 

A hírt közlő Bloomberg úgy tudja, hogy a legmelegebb területek Közép- és Délnyugat-Spanyolországban lesznek, és ez a kánikulai állapot egészen szerdáig biztosan kitart. Sevilla, Cordoba és Badajoz az aemeti meteorológiai ügynökség szerint készülhet a 43 Celsius-fokos állapotokra.

A meteorológusok úgy látják a modellezések után, hogy Madridban a hőmérséklet kicsivel alacsonyabb lehet, de így is elérheti a 38 Celsius-fokot. Talán nem meglepő, hogy ez az érték jócskán meghaladja az ilyenkor szokásos, június eleji átlagot.

Barcelona az előrejelzések szerint megússza 32 Celsius-fokos csúcshőmérséklettel.

A rekorddöntésekre azt követen kerül sor, hogy május végén Spanyolországban már egy ehhez igen hasonló helyzet kialakult. A bőven 40 Celsus-fok feletti csúcsokról Ruben del Campo, a Spanyol Meteorológiai Szolgálat szóvivője akkor azt mondta: "Egy olyan viszonylag hűvös spanyol városban, mint La Coruña, a nyári hónapok hasonlóak lehetnek, mint a marokkói Casablanca éghajlata".