Lengyelországban az idén 30 százalékkal drágult a vaj, de rekordárat kell fizetni a cseresznyéért és az eper sem volt évek óta ennyire drága - tudósított a gazeta.pl. És ez csak a kezdete az áremelkedéseknek. A legrosszabb a helyzet a gyümölcsökkel, mivel a késő tavaszi fagyok megsemmisítették a termés nagy részét.

Ezért becslések szerint a tavalyihoz képest legalább 40 százalékkal lesz magasabb a bolti áruk, annál is inkább, mert egyes területeken a termés csupán 20 százaléka lett a múlt évinek - mondta a varsói Országos Mezőgazdasági Tanács elnöke. A gondok már a cseresznyénél is látszottak: e termék kilója idén a csúcsszezonban 16-17 zlotyba (1200-1300 forint) került, míg tavaly csak 9-10 zlotyba.

Hasonló a helyzet a meggyel, az őszibarackkal és az almával is, amelyekből ugyan valamennyivel több termett, mint cseresznyéből, de nem annyi, amennyire igény lenne. A meggy nagykereskedelmi ára 200 százalékkal nőtt az előző évihez képest, az almáé is kétszer több, az őszibaracknál 50 százalékos a drágulás.

Eközben a tej, a baromfi, a liszt, a pékáruk és a sertés árának emelkedése is várható. A sertés árának növekedése párhuzamos az európai drágulással: az EU-ban 40 százalékos növekedést jegyeztek fel. A baromfi ugyan májusban olcsóbb lett a tavalyihoz képest, de júniusban már drágult.

A vaj drágulásának sincs vége. Talán a tempót csökkenti a kereslet szűkülése, de a megnövekedett globális kereslet miatt magas szinten marad a kiskereskedelmi ár. A szakértők szerint 2017 szeptemberére 20-26 százalékos lehet a drágulás az előző évihez képest.