Kína 2035 helyett 2027-re építené meg az ember nélküli holdbázisát, hogy ezzel kerüljön az Egyesült Államok elé az űrversenyben – írja a hvg.hu.

Az év eleje óta tudni, hogy Kína és Oroszország nem kooperál az Egyesült Államokkal, inkább összeáll a két ország, hogy közös holdbázist építsen. A South China Morning Post állami lap most arról számolt be, hogy az állomást 2027-re kívánják megépíteni.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint a korábbi tervekben még arról volt szó, hogy a holdbázist 2035-re építenék fel, ám most nyolc évvel előrébb hozták a projekt megvalósítását. Mindez azért is fontos, mert ha valóban sikerül tartani a határidőt, azzal Kína megelőzheti az Egyesült Államokat az űrversenyben.

A Csang-o-8 küldetés korábbi célja az lett volna, hogy a Hold felszínén különböző tudományos vizsgálatokat végezzen el. Ezek közé tartozik például, hogy az égitest felszínén található port 3D-nyomtatásra használják, a kormányzati utasítás szerint azonban egy olyan állomás létrehozása lett a cél, ami ember nélkül képes üzemelni.

A Kínai Nemzeti Űrhivatal vezetője, Vu Jenhua ugyan nem indokolta meg a döntést, azt viszont hangsúlyozta, hogy a cél a Hold erőforrásainak békés felhasználása.