Az Északi-tenger holland területén több százezer hektárnyi területet különítettek el, hogy szélparkokat építhessenek, mivel a holland kormány úgy döntött, 2030-ig 21 gigawattnyi tengeri szélerőművet szeretne építeni, ezzel elzárva a területet a hajózástól. A helyek a turbinák közt nagyrészt kihasználatlanok lesznek – számolt be róla a Reuters.

Vannak más projektek is, amelyek azt vizsgálják, mennyire megvalósítható a turbinák közt lebegő napelemek működtetése. Az Amazontól kapott támogatást felhasználva, egy 10 hektáros North Sea Farm 1 elnevezésű hínárfarmot építenek, ami a szervezők elmondása szerint várhatóan 2023 végére elkészül, majd pedig évente körülbelül 6000 kilogrammnyi friss hínár termelésére lesz képes. 

Lapunk január elején írt arról, hogy az Amazon több mint 18 ezer munkavállaló elbocsátását jelentette be, holott novemberben még csak tízezer munkahely megszűnéséről beszéltek. A leépítés elsősorban az Amazon Got és az Amazon Fresh-t érintik. A cég rekordszámú alkalmazottat kezdett foglalkoztatni a pandémiás időszak alatt, de a gazdasági válság keresztülhúzta a számításaikat. Az Amazon a világ egyik legnagyobb webkereskedelemmel foglalkozó cége. A nyilvános adatok szerint 2022-ben szinte felfoghatatlan mértékű, 500 milliárd dolláros bevételt produkált. 

(Szittya Lili)