Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elektromos hajtásláncú autók eladási mutatóit szisztematikusan rögzítő és analizáló Celantechnica általában az Egyesült Államokra figyel, de most olyan meglepő adatokat láttak Hollandiában, hogy ezt is górcső alá vették.

Az eladási adatok szerint a holland plug-in elektromos járművek (PEV) piaca szeptemberben 281 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez a majd háromszorosra bővülés darabra vetítve összesen 8067 e-autó regisztrációját fedi, és még érdekesebb, hogy milyen villanyautókra (és hibridekre) gerjedtek a nederlandi autóvásárlók.

Ahogyan az ábrán az jól látszik: a Tesla Model 3 toronymagasan vezette az eladási listát. Az amerikai gyártó előnye őrületes: a listán az M3-at követő összes autó eladási adatait egybevéve sincs a közelében sem annak, amit Elon Musk legújabb modellje produkált - pedig a Tesla két másik modelljét is a húszas listára tették!

cleantechnica.com

A teljes eddigi 2019-es eladási adatot összesítve nem ekkora a Model 3 fölénye, de a statisztikai adatok szerint azzal, hogy 13587 darab gazdára talált, a Tesla 40 százalékát tudhatja idén magáénak (plusz 1-1 százalékot még az S és a z X modell is behúzott). Ami meglepő még, hogy az első 10 legkedveltebb modell között csak 4 európai autógyártó modellje került be (a VW e-Golf (2212) 7 százalékot, a BMW i3 (1639) 5 százalékot, a Renapult Zoe (1058) 3 százalékot, az Audi e-Tron (707) 2 százalékot ért el), míg a mifelénk alig ismert Hundai Kona EV (3624 darab, ami 11 százalékot jelent) és a Kia Niro EV (2504 darab, ami 7 százalékot) viszont szárnyalt a holland piacon.