A holland katonai rendőrség több mint 200 aktivistát tartóztatott le, akik megrohanták Amszterdam repülőterét és blokkolták a magánrepülőket a klímaválság miatti aggodalmak miatt - írta meg a Bloomberg

Az Extinction Rebellion és a Greenpeace aktivistái tömegesen behatoltak szombaton a Schiphol repülőtérre, ahol bekerítették a magánrepülőgép parkolóját, és blokkolták a repülőgépeket.  A Dutch News beszámolója szerint mintegy 500 aktivista mászott át az amszterdami repülőtér kerítésén, ahol a demonstrálók magánrepülőgépekhez láncolták magukat, illetve mások a reptéri terminálban "hívták fel az utazni készülők figyelmét" a légiközlekedés okozta környezeti ártalmakra. 

A tüntetők zöme a rendőrségi felszólítás ellenére sem hagyta el a helyszínt. A holland katonai rendőrségi szóvivő szerint ezzel a tiltakozók bűncselekményt követtek el.

A Greenpeace közleménye szerint viszont arról van szó, hogy a gazdag elit több magánrepülőgépet használ, mint valaha, ami a legszennyezőbb repülési mód. Ezért, mint írják: "kevesebb járatot, több vonatot, valamint a szükségtelen rövid távú járatok és magánrepülőgépek tilalmát akarjuk”. 

A holland hírportál arra is emlékeztetett, hogy korábban a tiltakozók tüntetést tartottak a Schiphol-i bevásárlóközpontban, amelyet azonban a helyi tanács bejegyzett és jóváhagyott. A reptéri akcióval kapcsolatban erről szó sem volt.

Megvalósul az utópia?

Az utóbbi időkben szervezett - egyelőre békés - akciók, melynek célpontjai a legtehetősebbek, kísértetiesen kezdenek abba az irányba "fejlődni", melyet Kim Stanley Robinson: A jövö minisztériuma című realista-utópiájában 2020-ban megírt. A magyarul is megjelent kötet a klímakatasztrófa és az erre válaszul adott ökoterrorizmus indokolhatóságát boncolgatja

A magánrepülőgépek használata az utóbbi időben került viták keresztüzébe, mivel sokkal több szén-dioxid-kibocsátást bocsátanak ki utasonként, mint a kereskedelmi repülőgépek. Egyetlen magánrepülőgép annyi szén-dioxidot bocsáthat ki egy óra alatt, mint egy átlagos ember az Európai Unióban majdnem három hónap alatt – írja a Bloomberg a Közlekedés és Környezetvédelmi kampánycsoportra hivatkozva.

A holland környezetvédők akciója nehezen választható el attól, hogy vasárnap kezdődik az ENSz kövektező klímacsúcs fóruma. A COP27, melyet az egyiptomi Sarm-el-Sejkben tartanak, az előzetes tervek szerint az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó szegényebb nemzetek szükségleteire összpontosít.