A biztosi testület szerdán készül dönteni arról, mik legyenek a következő lépések a Magyarországot érintő kötelezettségszegési eljárásokban, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmait illetően - értesült brüsszeli forrásokból a portál. A Bizottság ezzel megfelel annak az ígéretének, hogy gyorsan megadja a választ a legutóbbi, április eleji magyar reakciókra.

Egyelőre nincs információ arról, hogy a Bizottság az egyes jogsértési eljárásokban milyen döntést hoz majd, ám Orbán Viktor magyar kormányfő hétfőn valószínűsítette, hogy a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása ügyében az Európai Bíróság elé kerül a vita. Ugyanezt előlegezte meg a jegybankelnök fizetésével kapcsolatban is, ami formailag az egyetlen nyitott kérdés a témában indított eljárásban, ami ugyanakkor még csak az első szakasznál tart (a Bizottság legkorábban szerdán dönthet a második szakaszba léptetéséről).

Az is valószínűnek tűnik, hogy a harmadik eljárás egyetlen még nyitott kérdése, az adatvédelmi biztos hivatali idejének megszakítása is az Európai Bíróságon landol majd. Ebben a kérdésben és a nyugdíjügyben a biztosi testület már szerdán a harmadik szakaszba léptetheti az eljárást, ami a kereset benyújtását jelenti a luxembourgi testülethez.

Egyelőre nem világos, hogy Brüsszel elindítja-e a jogsértési eljárást az igazságszolgáltatás függetlensége kapcsán, amiről legutóbb márciusban levélben kért kiegészítő információkat a magyar kormánytól.

Várakozások szerint a keddi Barroso-Orbán találkozó eredményeitől is függ majd, hogy Brüsszel bármilyen jelzést tud-e majd adni szerdán a hiteltárgyalások megkezdésére vonatkozóan.