A francia elnökválasztásból győztesen kikerült Francois Hollande holnap Berlinbe látogat, hogy találkozzon Angela Merkel, német kancellárral. A kancellári hivatal közleménye szerint a találkozó célja, hogy a felek megismerjék egymást - írja a Handelsblatt.

A feszült pénzpiaci helyzetre való tekintettel a német kormány szóvivője a holnapi találkozó kapcsán külön is megszólat. Ez a találkozó nem a döntésekről fog szólni, hanem az ismerkedésről - hangsúlyozta Steffen Seibert, holott mindenki arra vár, hogy az új francia-német páros milyen megoldási javaslatokat kínál a válságra. Hollande továbbra is kitart amellett, hogy a fiskális paktumot újra kell tárgyalni, Merkel viszont csak arra hajlandó, hogy további, a növekedés élénkítését célzó elemekkel - egy úgynevezett növekedési csomaggal - egészítsék ki azt.

A találkozó hivatalos menetrendje szerint Merkel este fél hétkor katonai tiszteletadással fogadja Hollande-ot a kancellári hivatal előtt, majd zárt ajtók mögött tárgyalnak. A találkozó végét követően közös sajtótájékoztatót tartanak a politikusok, utána pedig együtt vacsoráznak. Hollande még az este során visszautazik Párizsba.

Merkel szerint jobb lenne a görögöknek bent maradni

Angela Merkel német szövetségi kancellár egy ma délutáni nyilatkozatában a Reuters tudósítása szerint úgy fogalmazott, hogy Görögországnak jobb lenne bent maradnia a fizetési övezetben és az európai közösségnek minden meg kell tennie annak érdekében, hogy segítsék visszavezetni a dél-európai országot a gazdasági növekedés útjára. Hozzátette azonban, hogy az európai felek felőli szolidaritás Görögország irányába megszűnne, ha a görög úgy döntenének, hogy újratárgyalják a hitelmegállapodás feltételeit. Megjegyezte azonban, hogy nem számít erre.