Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kiszivárogtatott hírek szerint korlátlan összegben fog ugyan eurózónás államkötvényeket vásárolni az Európai Központi Bank (ECB), de az erre fordított összeget más tevékenységeitől vonja el - szakszóval sterilizálja ezeket az eszközeit -, azaz elejét veszi annak, hogy az infláció elszabadulásának kockázatával járó kvázi pénznyomtatással vádolhassák. A bank döntéshozói éjszaka tanulmányozzák a javaslatokat és holnap döntenek. Mario Draghi bankelnök ezt követően jelenti be a programot.

Maximum hároméves állampapírok jöhetnek szóba a vásárlások során és a bank - legalábbis nyilvánosan - nem határoz meg olyan hozammaximumot vagy kötvények közötti hozamkülönbséget, amelynél akcióba lép - tudta meg a Bloomberg az ECB nevük elhallgatását kérő tisztviselőitől. Az európai jegybank nem a kap elsőbbségi hitelezői státust, azaz az adós ország csődje esetén nem kerül előre a kielégítési sorrendben.

Fog ez menni - vagy még se

Az ECB a korlát hiánya ellenére nem számít arra nagy összeget költ majd kötvényvásárlásra. Mivel a bank betéti kamata nullán áll és az európai bankrendszert 800 milliárd euró felesleges likviditás árasztja el, a kötvényprogram finanszírozása nem okozhat gondot. Az ECB-nek nem kell attól tartania, hogy ha emiatt kevesebb forrást juttat a pénzintézeteknek, akkor szűkíti likviditást - vélik egyes elemzők.

Mások szerint ha csak nem adja el például német kötvényei egy részét a bank, nem lesz elegendő forrása a program finanszírozására - idézett más szakértőket a Guardian, akik szerint pozitív, hogy az ECB lemond kivételezett hitelezői státusáról.

Lehetséges intézkedések

  • maximum hároméves államkötvények vásárlása;
  • mennyiségi korlát nélkül
  • a beavatkozást kiváltó hozammaximum vagy -különbség meghatározása nélkül (legalábbis nyilvánosan);
  • az ECB nem kap elsőbbségi státust a kötvényvásárló hitelezők rangsorában;
  • a kötvényeket sterilizálják, azaz a vásárlásukat máshonnan elvont forrásból finanszírozzák;
  • csak a fiskális fegyelmet betartó, vállalt reformjaikat végrehajtó tagországok számíthatnak segítségre;