Nem sokáig tűrte a hongkongi rendőrség, hogy a kiadatási szabályok megváltoztatása miatt tüntetők törjenek-zúzzanak a helyi törvényhozás épületében. Bár sokáig nem avatkoztak közbe - nehogy még jobban elfajuljon a konfliktus -, végül könnygázzal vetettek véget a néhány órás megszállásnak - olvasható a portálon.

Hétfőn minden korábbinál hevesebbé vált a kiadatási szabályok miatt hetek óta tartó tüntetéssorozat a kínai fennhatóságának 22. évfordulóját ünneplő Hongkongban. A demonstrálók - akik attól tartanak, politikai aktivistákat is kiadhatnak majd Kínának a készülő törvény miatt - tízezrével vonultak utcára, több helyen barikádot emeltek. Egy kisebb csoport vasrudakkal ment neki a rendőröknek, akik gumibottal és könnygázzal válaszoltak.

A tüntetés csúcspontját a helyi törvényhozás (kormányzóság) épületének elfoglalása jelentette. Egy kisebb, agresszívebb csoport bezúzta a bejáratot, majd egy darabig farkasszemet néztek a bent őrködő rohamrendőrökkel, akik először még jobbnak látták visszavonulni, mielőtt még jobban elfajul a helyzet. Végül az aktivisták bejutottak, zászlókat és transzparenseket tűztek ki, és megrongálták a berendezést.

Hongkongban hétfőn demokráciapárti felvonulást is tartottak, amelyen rekordnagyságú, félmilliós tömeg vett részt.