Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beszámolók szerint a rendőrök gumilövedékekkel is lőtték a tüntetőket, az újabb demonstrációkon. Hongkongban legalább három helyen volt vasárnap ellenzéki megmozdulás a hatósági tilalom ellenére, és világszerte hatvan városban szerveztek nemzetközi tiltakozásokat a totalitarizmus és a "kínai zsarnokság" ellen. Előző napon, szombaton is ezrek gyűltek össze Hongkonban, hogy megemlékezzenek a demokratikus reformokért öt évvel korábban indított "esernyős forradalom" kezdetéről.

A város bevásárló negyedében vasárnap a rohamrendőrök könnygázzal oszlatták a tüntetőket, akik üvegpalackokkal és egyéb tárgyakkal hajigálták őket. Több ezren gyűltek össze a város egy másik részén, és indultak meg a kormányzatnak helyt adó épületkomplexum felé. A hatóságok vízágyút vetettek be a tömeg megfékezésére, az épületegyüttest védő barikádok mögül pedig kék festéket lőttek a tüntetőkre, a későbbi azonosításuk elősegítésére. A tiltakozók a városban több helyen Molotov-koktélokat is dobáltak, a helyi érdekű vasút egyik állomásánál emiatt tűz ütött ki. Több pályaudvart lezártak.

Hongkong egyik parkjában mindeközben néhány százan békés demonstrációt tartottak, egy Peking-barát demonstráció is volt a városban, ahol a szervezők az évforduló békés ünneplésére szólították fel a lakosságot.

A lassan négy hónapja tartó tüntetéshullámot eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, mely alapján Hongkong bűnügyi eljárás esetén gyanúsítottakat adhatott volna ki Kínának. Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember elején visszavonta ugyan a tervezetet, de a megmozdulások addigra már általánosabb kormányellenes demonstrációkká váltak, és az aggodalmak szerint a Kínai Népköztársaság kikiáltásának jövő kedden esedékes 70. évfordulójára különösen hevessé válhatnak.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyeli, ahogyan Peking egyre növeli a befolyását a városban, és egyúttal csorbítja lakóinak szabadságjogait.