Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke aláírta azt a törvényt, amely több lehetőséget biztosít az amerikai hatóságoknak a Hongkong önállóságát megsértő kínai tisztviselők szankcionálására - derül ki a Financial Times összefoglalójából. A jogszabály 90 napot ad az amerikai kormánynak arra, hogy azonosítsa azokat a kínai szárazföldön vagy Hongkongban dolgozó hivatalnokokat, akik segítenek a pekingi kormánynak megszegni a hongkongi alaptörvényt (gyakorlatilag a városállam alkotmányát) vagy az 1997-es brit-kínai deklarációt a terület státuszáról (egy ország-két rendszer).

Ezt követően a kormánynak informálnia kell a Kongresszust arról, ha bármilyen külföldi pénzügyi intézmény tranzakciókat bonyolít le ezekkel tisztviselőkkel, akikről feltételezhetően tudják, hogy részt vesznek az elhíresült hongkongi nemzetbiztonsági törvény végrehajtásában. Ennek eredményeként egy év alatt létrejön egy lista, amelynek alapján szankcionálják az azon szereplő személyeket és pénzügyi intézményeket.

A kínai nemzetbiztonsági törvény utat nyit az előtt, hogy megcsonkítsák azokat a privilégiumokat, amelyek Hongkong élvezett a biztonság-, a gazdaság- és a külpolitika terén, ezért az amerikai válasz 15 napot ad arra az USA hatóságainak arra, hogy ha a csonkítás megtörténik, akkor átálljanak a városállam olyan kezelésére, ahogyan a szárazföldi Kínát részesítik.

A jogszabály korlátozza az érzéken technológiák átadását Hongkongnak, megszünteti az ottani rendőrök amerikai képzését és a felek kiadatási egyezményét. Emellett megnehezíti a hongkongi polgárok amerikai vízumhoz jutását. Ugyanakkor a Fehér Ház szerint nem érinti a valutakereskedelmet. Peking az amerikai tisztviselőkkel szemben hasonló szankciók bevezetését helyezte kilátásba válaszul.