Horvátország január 1-jén csatlakozott az euróövezethez. A legtöbb kereskedelmi lánc - nem túl meglepő módon - felfelé kerekítette az árakat az átváltás során, de nem csak a kereskedők, hanem a vállalkozók és a különböző szolgáltatók is, akik időszerűnek látták, hogy 10-15 százalékkal emeljenek a díjaikon.

Davor Filipović gazdasági miniszter azt mondta: partnerként tekintenek a kiskereskedelmi láncokra, és jóhiszeműen jártak el, de erre nem számítottak.

Mindenkinek mondom, aki az állampolgárok rovására akarja felhasználni az átváltást, hogy ez nem fog működni

- tette hozzá.

Szólt a 13,5 százalékos - számunka akár irigylésre méltónak is mondható - inflációról is, amire szerinte a legnagyobb hatással az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára van hatással.

A miniszter állítása szerint számon kérte a kereskedőket, hogy miért nem csökkentették az árakat, miután az üzemanyagok ára olcsóbb lett, illetve, hogy miért nem hat az áraikra az a tény, hogy Szlovéniában az elektromos áram ára 60 százalékkal drágább, mint Horvátországban. Szavai szerint egyik kérdésére sem kapott választ.

A miniszter bejelentette, hogy kereskedelmi felügyelőség és a fogyasztóvédelmi szervezetek már a terepen vannak, és hamarosan pontos jelentést adnak.

A lehetséges lépésekkel kapcsolatban elmondta: a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatti úgynevezett feketelistától az árak széleskörű befagyasztásáig, minden terítéken van.

A válság terhét mindenkinek viselnie kell

- hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy a válságban valaki a nyereségét próbálja meg növelni az állampolgárok terhére.