Horvátország 50 százalékkal fejlettebb Szerbiánál, Szlovénia pedig mintegy 40 százalékkal fejlettebb Horvátországnál - állítja egy horvát közgazdász, Velimir Sonje, az Ekonomski lab szakmai portál alapítója és szerkesztője a vajdasági Szabad Magyar Szó cikke szerint. A szakember Aleksandar Vucic szerb elnök kijelentésére reagált, miszerint azért érik politika támadások Szerbiát Horvátországból, mert a szerb gazdaság hamarosan túlszárnyalja a horvátot. Annak ellenére, hogy az utóbbit segíti a tengerpartra alapozott turizmus.

Szerbia júliusi GDP-adata először szárnyalta túl Horvátország hasonló mutatóját. A szakember azonban - hasonlóan minden közgazdászhoz - emlékeztet arra, hogy Horvátország lakossága a szerb népesség 60 százaléka, és a GDP nominális értéke nem megfelelő mércéje a fejlettségnek, hiszen az függ a lakosok számától és az áraktól is.

Az egy főre eső GDP-t tekintve Horvátország az átlagos EU-s fejlettségi szint 64 százalékánál áll, Csehország a 94 százalékán, Szlovénia 90 a százalékán, Szerbia pedig a 43 százalékán Vagyis Horvátország mintegy 50 százalékkal fejlettebb Szerbiánál, Szlovénia pedig 40 százalékkal fejlettebb Horvátországnál.

Amennyiben a GDP reálértéke két százalékkal gyorsabban nőne a horvátországinál, ami nagyon nehéz feladat, Szerbia húsz év múlva érné el Horvátország jelenlegi fejlettségét. A szakember hozzáteszi, nagyon fontos, hogy a két ország között folyamatos legyen a kereskedelem, hiszen ez mindkét országnak jó, és kisebb az esély a konfliktusokra is.