Tomislav Mihotic nem csak azt ígérte, hogy Horvátország átáll az elektronikus fizetésre, de arról is beszélt, hogy az Európai Unió szándéka az egész kontinens útdíjfizetésének egységesítése - írja a Croatia Week.

A horvát útdíjtörvény módosításának célja, hogy minden olyan kapunál biztosítsák a szabad áthaladást, ahol ma meg kell állni a fizetőkapuknál.

Horvátországban ma kettős rendszer működik és a közlekedők a megtett úttal arányosan fizetnek. Az útdíjak ki lehet egyenlíteni a kapuknál és lehet venni/bérelni egy úgynevezett ENC-készüléket, amely azonosítja az áthaladó autót. Az útdíjat egy előre feltöltött egyenlegből vonják le. A készülék bérlésének lehetősége elérhető a turisták számára is, azonban sokan nem vállalják az ezzel járó macerát egy nyaralás kedvéért ezért inkább sorban állnak. Ez jobb esetben pár percet vesz igénybe, de a fizetőkapuknál komoly dugók is kialakulhatnak.

Mihozic szerint ezeknek a dugóknak lesz vége, ha teljesen át tudnak állni az elektronikus rendszerre. A bevételt majd a használat arányában osztják szét az üzemeltetők között.

A horvát autópálya - bár a megtett úttal arányosan lehet használni - nagyon drága. Ha valaki Letenyénél belép az A4-es autópályára és egészen Zadarig autózik, akkor ezért a 368 kilométerért 165 kunát kell fizetnie, amely több mint 8 ezer forint, oda-vissza pedig 16 ezer.