A kormány be nem tartott ígéretei miatt a hét végén négyezer motoros több fizetőkaput és határátkelőt is lezár Horvátországban, továbbá blokád alá vesznek néhány kikötőt, ahol a kompok közlekednek - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az akciót a Karaván az életért - motorosok az utakon egyesület szervezi, amely a motorkerékpárosok biztonságáért folytatott megbeszéléseket a közlekedési miniszterrel, de - mint a közleményükből kiderül - sikertelenül.

A szervezet védőkorlátok felszerelését kérte az utakon, új közlekedésbiztonsági törvényt akarnak, illetve azt, hogy a motorosoknak ötvenszázalékos kedvezményt biztosítsanak az autópálya-használat során, mivel a motorok feleakkorák, mint a személygépkocsik. Az egyesület szerint a forgalom lassítása teljes mértékben törvényes, nem vétenek majd a hatályos törvények ellen. A motorosok úgy látják, hogy a közlekedési miniszter szerint ők csak egy kisebb csoport, akik kárt okoznak Horvátországnak.

Augusztus 31-én és szeptember 1-jén lassítani fogják a forgalmat a luckói fizetőkapunál, a határátkelők közül a rupai, a kasteli és a plovanijai átkelőnél. A motorosokkal egy része Korculanál, Splitnél, Záránál (Zadar), Rabnál, Pagnál és a krki hídnál is jelen lesz. Az autósokat tömörítő horvát szervezet szeptember 9-ére hirdetett sztrájkot - a motorosok közölték, ha nem változik semmi, akkor ők is csatlakoznak az autósok demonstrációjához.